Επικουρικό: Κοροϊδία ο «ατομικός κουμπαράς» του Χατζηδάκη!

Ντροπή! Μειώσεις έως και 50%, και όχι αυξήσεις (όπως διαφήμιζε η κυβέρνηση) κρύβει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων με την ίδρυση του ΤΕΚΑ

Λιγότερο από δύο μήνες απέμειναν από την έναρξη εφαρμογής του νέου επικουρικού συστήματος και της λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι κύριοι Κωστής Χατζηδάκης και Πάνος Τσακλόγλου, επιχειρούσαν να πείσουν ότι το σύστημα του «ατομικού κουμπαρά» θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επικουρικών συντάξεων, αποκαλύπτεται ότι, αντιθέτως, οι συντάξεις που θα πάρουν οι νέοι ασφαλισμένοι θα είναι μειωμένες έως και 50%.

Σύμφωνα με τον νόμο 4826/2021 που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο από τη Βουλή, ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης» (ΤΕΚΑ) και εντάσσονται σε αυτό υποχρεωτικά οι ασφαλιζόμενοι για πρώτη φορά μετά την 1.1.2022 και προαιρετικά οι ήδη ασφαλισμένοι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Οι εισφορές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και για αυτούς (6,5% τον Ιανουάριο του 2022 και 6% από τον Ιούνιο και στο εξής) και θα απεικονίζονται λογιστικά σε ατομικούς λογαριασμούς, όπου οι συντάξεις θα υπολογίζονται βάσει αυτών και θα τις δικαιούνται, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Στο εξής θα συνυπάρχουν δύο διαφορετικά ταμεία, το ΕΤΕΑΕΠ και το ΤΕΚΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία (3.413.000 ασφαλισμένοι και 1.241.000 συνταξιούχοι) θα παραμείνει στο ΕΤΕΑΕΠ, όπου οι συντάξεις θα καλύπτονται με τις υπάρχουσες εισφορές και η διαφορά, λόγω απομείωσης εσόδων, θα καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μετά το 2022 και οι νέοι κάτω των 35 ετών, που θα εντάσσονται στο ΤΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον Κώστα Νικολάου, συνταξιούχο τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ, «έως το 2070 το κράτος θα πρέπει να καταβάλει στο ΕΤΕΑΕΠ περί τα 70 δισ. ευρώ λόγω απομείωσης εισφορών και στη συνέχεια άλλα 35 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των συντάξεων, σύνολο δηλαδή 105 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία θεωρητικά θα πρέπει να αποταμιεύονται στο νέο ταμείο, το ΤΕΚΑ. Οι σκοπιμότητες του εν λόγω ταμείου είναι καταφανείς. Το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των συντάξεων (105 δισ. ευρώ), ενώ οι αντίστοιχες εισφορές θα σωρεύονται στο ΤΕΚΑ. Πρόκειται όμως για χρήματα τα οποία, όπως η εμπειρία δείχνει, θα καταλήγουν στο χρηματιστήριο και θα τύχουν το ίδιο με τα αποθεματικά των σημερινών συνταξιούχων! Έτσι, ενώ τυπικά φαίνεται ότι το κράτος χρηματοδοτεί με 105 δισ. ευρώ τις επικουρικές, επί της ουσίας αυτό που χρηματοδοτεί είναι ο τζόγος. Επομένως το ΤΕΚΑ δεν είναι παρά η συγκάλυψη».

Ωστόσο στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν και οι σημερινές συντάξεις, και όχι μόνο οι νέες, για τρεις λόγους: πρώτον, οι σημερινές συντάξεις βρίσκονται ήδη στην τροχιά της σταδιακής μείωσης, αφού το τμήμα της σύνταξης από 1.1. 2015 και εφεξής είναι χαμηλότερο κατά 23%, δεύτερον, λόγω έλλειψης εισφορών, καθώς θα βρεθούν στο έλεος των κρατικών ενισχύσεων, αντιμέτωπες με τη δαμόκλειο σπάθη της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και, τρίτον, εξαιτίας του γεγονός ότι στην πορεία αυξάνονται και οι ράντες (21%), οι οποίες έως το 2060 εξισώνονται με τις νέες.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι νέες συντάξεις που θα απονέμονται μετά το 2060 θα είναι μειωμένες έως και 50%! Μπορεί το δίδυμο Χατζηδάκη – Τσακλόγλου να κατακλύζει τα ΜΜΕ με δηλώσεις, τάζοντας συντάξεις αυξημένες έως 35%, ωστόσο στην πραγματικότητα ουδείς εγγυάται τα ποσά αυτά. Αντίθετα, αυτό που αποκαλύπτεται και το οποίο αναδεικνύεται στους πίνακες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής είναι ότι οι συντάξεις μετά το 2060 βαίνουν μειωμένες… έως και 50%! Και αυτό γιατί καταργούνται οι ελάχιστες εγγυήσεις του προηγουμένου νόμου (νοητό επιτόκιο ύψους 1,3%) και στο εξής, βάσει του άρθρου 61 του νέου νόμου 4826/2021, οι παρεχόμενες εγγυήσεις είναι μόνο έως το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι.

Βάσει των παραδειγμάτων της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, τα οποία συγκρίνουν τις αυριανές συντάξεις με το ισχύον σύστημα (με πληθωρισμό 2% ανά έτος) προκύπτει ότι: το ισχύον σύστημα (με 35 έτη ασφάλισης και τα 67 έτη ηλικία συνταξιοδότησης) το 2060 προβλέπει και εγγυάται ποσό 483 ευρώ, ενώ το νέο σύστημα ναι μεν προβλέπει χωρίς εγγυήσεις ποσά από 425 έως 641 ευρώ, ωστόσο με βάση τις εγγυήσεις που παρέχει αυτά μειώνονται κατά 51,5%, στα 235 ευρώ.

Πάλι με βάση τα παραδείγματα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής παρατίθεται η εξέλιξη των σημερινών συντάξεων: Τα 142 ευρώ που εγγυάται το ισχύον σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, με τον νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος μειώνονται στα 70 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 1)!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα