Έρχεται παράταση-ανάσα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Το συμβόλαιο για δηλώσεις έως 31/12 θα συντάσσεται το 2022, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται με τις σημερινές αξίες

Ένα εφιαλτικό δίμηνο έχουν μπροστά τους εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς, πέραν των μαζεμένων φόρων και του αυξημένου κόστους ζωής, θα πρέπει να εκπληρώσουν και μια σειρά από υποχρεώσεις. Στις αρχές του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται ακόμα πιο ακριβές στις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν δόσεις τόσο για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω του Covid-19 όσο και για τα κορονοχρέη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός, καθώς οι υποχρεώσεις έχουν μαζευτεί βουνό και υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι θα μείνουν απλήρωτοι πολλοί φόροι.

Η ΑΑΔΕ

Παρά τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου για την ταχεία ανάρτηση των επιστρεπτέων ποσών στην ΑΑΔΕ, η διαδικασία δεν έχει καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστες εβδομάδες μέχρι να καταβάλουν την πρώτη από τις 60 μηνιαίες δόσεις. Eτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης πληρωμής της πρώτης δόσης και, αντί να πληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου, να μπορεί να καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό το σενάριο έρχεται να κουμπώσει και στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να δώσει το δικαίωμα εφάπαξ πληρωμής των επιστρεπτέων ποσών με έκπτωση 15% έως το τέλος Ιανουαρίου 2022, αντί για την 31η Δεκεμβρίου του 2021 που προβλέπει το πλαίσιο.

Στο τραπέζι βρίσκεται και μία ακόμα παράταση, που αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων τρεις εβδομάδες προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες. Στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί συνωστισμός από ενδιαφερόμενους που τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες.

Ακριβότερες

Υπενθυμίζεται πως σε όσες περιοχές αυξάνονται στις αρχές του έτους οι αντικειμενικές αξίες οι μεταβιβάσεις γίνονται ακριβότερες. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται έντονη κινητικότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας πραγματικός… πανικός. Η λύση φαίνεται πως θα δοθεί μέσω της δυνατότητας να κατατίθεται η δήλωση μεταβίβασης στην Εφορία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021 και εντός του ερχόμενου έτους να συντάσσεται το συμβόλαιο. Σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός θα γίνεται με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και όχι με τις νέες τιμές που θα εφαρμοστούν στις αρχές του έτους. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα