Αύξηση-κοροϊδία (13 ευρώ μεικτά) από το νέο έτος στον κατώτατο μισθό

Σταγόνα στον ωκεανό των ανατιμήσεων τα ψίχουλα (+2%) της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται νέα αναπροσαρμογή την άνοιξη

Τα όρια της πρόκλησης αγγίζει το ύψος της αύξησης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα για το νέο έτος. Το ποσοστό 2% μεταφράζεται σε 13 ευρώ μεικτά, με τον κατώτατο να διαμορφώνεται πλέον στα 663 ευρώ μεικτά για τους υπαλλήλους, ενώ το ημερομίσθιο από τα 29,04 ευρώ αυξάνεται στα 29,62 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις καθαρές αποδοχές, η αύξηση είναι μόλις 9 ευρώ, καθώς αυξάνεται από τα 558 στα 569,38 ευρώ! Οπως είναι εύκολα αντιληπτό, η δυσθεώρητη αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχει ήδη εξανεμίσει την πενιχρή αύξηση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση υπόσχεται να ξεκινήσει άμεσα, εντός του Ιανουαρίου, εκ νέου η διαδικασία για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού, ώστε να δοθεί νέα, μεγαλύτερη αυτήν τη φορά, αύξηση από το καλοκαίρι και έπειτα.

«Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων» δήλωνε τον περασμένο Ιούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων. Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Εχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική.

Αλλά η κατεύθυνσή της παραμένει ουσιαστική, διότι δείχνει ότι σταθερό μέλημα αυτής της κυβέρνησης είναι η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά και γιατί η αύξηση αυτή -εν μέσω των μεγάλων δυσκολιών της πανδημίας- σηματοδοτεί την αισιοδοξία μας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συνολικά» τόνιζε τότε ο πρωθυπουργός.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, από την επόμενη κιόλας μέρα κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να υπόσχονται νέα διπλή αύξηση μέσα στο 2022. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, η νέα διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό θα αρχίσει μέσα στον μήνα και αναμένεται να καταλήξει στα μέσα της άνοιξης.

Με δεδομένες τις εκτιμήσεις για μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ στα τελευταία τρίμηνα του 2021 και το 2022, μέσω διαδοχικών συνεντεύξεων άρχισε να περιγράφεται μία αύξηση κοντά στο 5%, που θα ισχύσει από τις αρχές του καλοκαιριού.

Ωστόσο, ακριβές ποσοστό δεν έχει ειπωθεί επίσημα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αναιρούνταν ο ρόλος της επιτροπής που θα αναλάβει να συγκεντρώσει τα πορίσματα των φορέων και θα καταλήξει στην τελική πρόταση προς τον Κωστή Χατζηδάκη. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση συνυπολογίζει στις αποφάσεις της και την πορεία των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές παραμένουν και για το 2022 μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, με το ύψος να ανέρχεται σε 36,66% από 39,66%. Τέλος, είναι ήδη ψηφισμένη από το 2016 και θα ισχύσει από τον Ιούλιο περαιτέρω μείωση κατά 0,5% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Eπηρεάζονται οι αποδοχές σχεδόν 720.000 εργαζόμενων

Σε περίπου 720.000 εκτιμώνται οι εργαζόμενοι των οποίων οι αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν, καθώς, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», τόσοι είναι αυτοί οι οποίοι αμείβονται με αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού, είτε με πλήρη είτε με μερική ή εκ περιτροπής εργασίας.

Την ίδια στιγμή η αύξηση συμπαρασύρει 24 επιδόματα και αποζημιώσεις, καθώς το ύψος τους είναι ποσοστό του κατώτατου.

■ Αυτό που αφορά τους περισσοτέρους, το τακτικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, αυξάνεται από τα 399 ευρώ σε 407 ευρώ.

■ Επίσης, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, από τα 207,61 ευρώ αυξάνεται στα 211,64 ευρώ,

■ το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, το οποίο ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, από τα 239,5 ευρώ πάει στα 244,2 ευρώ,

■ το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας, που ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, από 239,5 ευρώ διαμορφώνεται στα 244,2 ευρώ,

■ το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, που ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, από 319,4 ευρώ θα πάει στα 325,6 ευρώ,

■ το ειδικό εποχικό βοήθημα, που για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, από 752 ευρώ θα πάει στα 767 ευρώ,

■ το ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. από 508 ευρώ θα πάει στα 518 ευρώ και,

■ το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων, που είναι ίσο με το τακτικό επίδομα ανεργίας, αυξάνεται στα 407 ευρώ.

Κίνδυνος να χαθούν οι τριετίες

Οι απολαβές χιλιάδων μισθωτών εξαρτώνται και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019! Συγκεκριμένα, μόλις δέκα μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, στις 27 Ιουνίου 2019, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση υπουργικής απόφασης που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, μέσω της οποίας επανήλθαν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Εφόσον δικαιωθεί ο ΣΕΒ, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν με μείωση αποδοχών έως 200 ευρώ τον μήνα.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα