ΕΝΦΙΑ: Μείωση13% με άρωμα εκλογών

Στριμωγμένος ο πρωθυπουργός από την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς του, επέσπευσε την εξαγγελία

Άρον άρον ανακοίνωσε η κυβέρνηση το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του 2022. Στριμωγμένος από την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών και την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς σε μία σειρά από ζητήματα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πετάξει το… τυράκι της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε μία κίνηση με προεκλογικό άρωμα. Αν και τα «αποκαλυπτήρια» είχαν προγραμματιστεί για τα μέσα του μήνα, φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να φέρει πιο νωρίς τις σχετικές ανακοινώσεις για τον φόρο επί των ακινήτων και, μάλιστα, η μείωση να είναι μεγαλύτερη απ’ αυτήν που είχε εξαγγελθεί.
Ο ΕΝΦΙΑ το 2022 θα είναι μειωμένος κατά επιπλέον 13%, πέραν του 22% που έχει ήδη εφαρμοστεί. Ειδικότερα, από φέτος το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2021. Υπενθυμίζεται ότι στον Προϋπολογισμό είχε συμπεριληφθεί πρόβλεψη για μείωση της βεβαιωμένης οφειλής κατά 70.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα επιπλέον 280.000.000 ευρώ θα βρεθούν από τα καλύτερα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2021, τα οποία θα ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα:

Οκτώ στους 10 πολίτες θα πληρώσουν φέτος χαμηλότερο φόρο ακίνητης περιουσίας, δηλαδή περίπου 5.000.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 2.200.000 ιδιοκτήτες θα δουν μείωση άνω του 20% και οι 900.000 άνω του 30%.

Το 14% περίπου των φορολογουμένων δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ.
Αύξηση θα δει το 6% των φορολογουμένων, που στη μεγάλη πλειονότητα τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα. Για περίπου μισούς από αυτούς τους ιδιοκτήτες η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο, καθώς τα ακίνητά τους βρίσκονται σε περιοχές που έως σήμερα δεν είχαν αντικειμενικές αξίες και εντάσσονται στο σύστημα. Ανώτατοι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν χαρακτηριστικά πως πρόκειται για περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Ρόδος και η Πάτμος.

Έκπτωση φόρου

Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει -σήμερα- για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι του 54% μέχρι πρότινος. Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.

Αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι μεσαίας περιουσιακής κατάστασης θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

Γίνεται… ειδικός

Βασική αλλαγή στον νέο ΕΝΦΙΑ αποτελεί η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον βασικό. Πλέον ο ειδικός φόρος, όπως θα ονομαστεί, θα επιβάλλεται ανά ακίνητο (και όχι με βάση το σύνολο της περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα) αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Κερδισμένοι από τη συγκεκριμένη τροποποίηση του φόρου είναι όσοι διαθέτουν, για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα σε μεγάλη πόλη και ένα σπίτι στη γενέτειρά τους. Σε περίπτωση που η συνολική αξία και των δυο ακινήτων ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ, έπρεπε να πληρώσει επιπλέον φόρο, ωστόσο σε περίπτωση που κανένα απ’ αυτά τα ακίνητα δεν ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, θα απαλλαγεί από την επιπλέον επιβάρυνση.
Ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει στα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και, μάλιστα, χωρίς να αλλάξουν οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι μια μικρομεσαία βιοτεχνία θα συνεχίσει να καταβάλλει επιπλέον φόρο, αφού λόγω της φύσης των εργασιών της απαιτείται να διαθέτει χώρους αρκετών τετραγωνικών.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, το τελικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε στη συνέχεια τα «ραβασάκια» του νέου φόρου να κοινοποιηθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Απριλίου. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις από τον Μάιο του 2022 και όχι από τον Μάρτιο που υπολόγιζε αρχικά το οικονομικό επιτελείο, αλλά και η ίδια η Κομισιόν, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2023.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα