Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια

Ανούσιες δικαιολογίες από Γεωργιάδη και Σκρέκα σε ερώτηση του ΚΙΝ.ΑΛ. Πιο… μαζεμένος ο υπουργός Οικονομικών

Με σωρεία ανούσιων και χιλιοειπωμένων δικαιολογιών επιχείρησε η κυβέρνηση να αντικρούσει τα πυρά για την παταγώδη αποτυχία της να συγκρατήσει το ράλι των ανατιμήσεων και να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον πληθωρισμό, εμφανιζόμενη όχι μόνο άμοιρη ευθύνης, αλλά και απρόθυμη να παρέμβει ουσιαστικά.

Απαντώντας στη Βουλή, στην επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής για το κύμα ακρίβειας, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τη δύσκολη πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες, ενώ επαναλάμβαναν μονότονα τα γνωστά επιχειρήματα περί «εισαγόμενης» και «πρόσκαιρης» κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «η πολιτική μείωσης φόρων υπερκαλύπτει τις αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα», δηλώνοντας λίγο πολύ με αυτόν τον τρόπο πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξαλείψει εντελώς το αποτύπωμα των αυξήσεων.

Όσο για τον «πάγο» στα σχέδια μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, τα οποία υπενθυμίζεται πως είχαν προκαλέσει κυβερνητικές αρρυθμίες, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι δεν πρέπει να προκληθεί ανησυχία στις αγορές για τη δημοσιονομική μας σταθερότητα.

Σε άλλο μήκος κύματος, για ακόμη μία φορά, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος υποστήριξε πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα», και πως «το γνωρίζουμε πως δεν καλύπτουμε τη συνολική αύξηση, κάνουμε το καλύτερο εφικτό». Εντύπωση προξένησε και η εκτός τόπου και χρόνου τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος περί άλλα τυρβάζει, την ίδια ακριβώς ώρα που οι τιμές σε καύσιμα και θέρμανση φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ανέφερε επανειλημμένως πως τα αίτια της ενεργειακής κρίσης δεν προέρχονται από την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ούτε και από τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένος ο ηλεκτρικός κλάδος στη χώρα μας.

Επέμεινε, δε, πως η κυβέρνηση κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, επανερχόμενος στο πρόγραμμα επιδότησης των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, υποστηρίζοντας πως θα ωφεληθούν περίπου 200.000 νοικοκυριά, τα οποία θα δουν μείωση 30%-70% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δικαιολογίες των υπουργών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν έπεισαν την αντιπολίτευση, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλη Κατρίνη να καταγγέλλει πως «η ακρίβεια κυριαρχεί και η κυβέρνηση περιμένει απλά την αγορά να αυτορυθμιστεί».

Την ίδια ώρα, για προκλητική αδράνεια και αντικοινωνική ατζέντα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, υποστηρίζοντας πως επικαλείται την υποτιθέμενη παροδικότητα του φαινομένου για να μην κάνει τίποτα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα