Ο ΕΦΚΑ ομολογεί την γκάφα με τους χιλιάδες ανασφάλιστους

Χωρίς περίθαλψη χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που πλήρωσαν κανονικά!

Ομολογία αποτυχίας από τον e-ΕΦΚΑ για το ζήτημα που ανέκυψε με την ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι διαπίστωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι έχουν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά το γεγονός ότι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε ανακοίνωσή του ο φορέας επισημαίνει ότι την 1η Μαρτίου ανανεώθηκε η ασφαλιστική ικανότητα σε 8.044.869 ασφαλισμένους, συνταξιούχους, άμεσα και έμμεσα μέλη, κάτι όμως δεν έγινε σε μερίδα ασφαλισμένων για τρεις βασικούς λόγους. Τονίζει, δε, ότι η εκκαθάριση των οφειλών που, ενώ πληρώθηκαν εγκαίρως από τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, δεν έχουν φανεί μέχρι και σήμερα στο σύστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι για ακόμα δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, οι τρεις λόγοι είναι οι εξής: α) είτε γιατί οι ασφαλισμένοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας πολίτης ασφαλιστική ικανότητα θα πρέπει να μην οφείλει ή, αν οφείλει, να έχει ρυθμίσει τις οφειλές του. Αυτή η νομοθεσία ισχύει εδώ και δεκαετίες και κατ’ εξαίρεση δόθηκε ασφαλιστική ικανότητα σε όλους πέρυσι, λόγω της πανδημίας, β) είτε γιατί δεν συμπλήρωσαν κατά το προηγούμενο έτος 50 ένσημα ασφάλισης και με βάση τον νόμο δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα και γ) ή γιατί, παρόλο που κατέβαλλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ μέχρι σήμερα, δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

«Για τις περιπτώσεις εκείνων των ασφαλισμένων που ενώ πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους φαίνεται να χρωστούν, πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις μεταξύ της πληρωμής της οφειλής και της εκκαθάρισής της στο σύστημα του ΚΕΑΟ και των τρεχουσών εισφορών, καθυστερήσεις που αντανακλούν τις προβληματικές δομές του οργανισμού από τη στιγμή της δημιουργίας του» επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, τονίζοντας ότι η διοίκηση του οργανισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διαλειτουργικότητα μεταξύ του πληροφοριακού συστήματος τρεχουσών εισφορών του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα