Από τώρα και από κοινού θα ψωνίσει αέριο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πριν… πεινάσουν μαγειρεύουν τούτη τη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας αναμένεται να συμφωνήσουν για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα, όπως προκύπτει από το έγγραφο-σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το πέρας των διαβουλεύσεων.

Ως γνωστόν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ύψη-ρεκόρ και αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο. Μία κίνηση που όμως θα απαιτήσει την εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, όπως είναι το Κατάρ και βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Εν όψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 24 και τις 25 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο χρόνο σύστημα για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λύση που είχε προταθεί από ορισμένα κράτη-μέλη ως ο ενδεδειγμένος τρόπος για τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας κατά πιθανής διατάραξης των προμηθειών. Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει φυσικά ότι θα βοηθήσουν τις χώρες της Ενωσης να αρχίσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος λοιπόν, κι ενώ τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%, οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την κάλυψη των αποθεμάτων, και αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν συγχρόνως νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία των αγορών ενέργειας. Θα ζητήσουν, επίσης, από την Κομισιόν να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να παράσχουν αυτήν την προστασία, πάντα με βάση όσα αναφέρονται στο κείμενο του σχεδίου απόφασης.

Την ώρα, πάντως, που ο πόλεμος μαίνεται, προκαλώντας αναταράξεις και στην Ε.Ε., χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι τόνιζε πως σε λίγες εβδομάδες το μπλοκ των «27» θα συζητήσει εάν χρειάζεται να δανειστεί από κοινού περισσότερα χρήματα ως απάντηση απέναντι στις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα