Κτηματολόγιο: Αναζητούν ψηφιακό «σωσίβιο»!

Έρχεται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου να εξεταστούν και να εκκαθαριστούν οι ενστάσεις, που φτάνουν το 1.000.000

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Ειδική εφαρμογή για την ηλεκτρονική εξέταση των ενστάσεων των πολιτών ετοιμάζει η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου. Με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό των ενστάσεων στο 1.000.000, ο φορέας φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει όλη τη διαδικασία ψηφιακά, προκειμένου να την καταστήσει ταχύτερη και να περιορίσει την ταλαιπωρία.

Η εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο στο τέλος του καλοκαιριού, καθώς τότε αναμένεται ο μεγάλος όγκος των ενστάσεων. «Η εφαρμογή θα καλύπτει όλο το πλέγμα των ενεργειών, από την πρώτη στιγμή σύστασης της επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν δικηγόροι και μηχανικοί, μέχρι το τελικό στάδιο, που θα καταχωρείται το αποτέλεσμα της ένστασης. Ολα θα γίνονται ηλεκτρονικά, η υποβολή, οι συνεδριάσεις των επιτροπών, ενώ σε οποιοδήποτε στάδιο περνάει η ένσταση του πολίτη, θα ενημερώνεται με e-mail για τη φάση που βρίσκεται η ένσταση. Ακόμα και η αμοιβή των μηχανικών και των δικηγόρων για τη συμμετοχή τους θα περνά από ηλεκτρονική διαδικασία. Πρόκειται για μία πολύ ταχύτερη και απολύτως ψηφιοποιημένη διαδικασία» εξήγησε ο γενικός διευθυντής του φορέα Στέφανος Κοτσώλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Προς την κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ απηύθυνε χθες πρόσκληση σε διπλωματούχους μηχανικούς για συμμετοχή στις επιτροπές εξέτασης υποθέσεων κτηματογράφησης. Στο μεταξύ, αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος για το πρώτο από τα πέντε τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας (περίπου 600.000.000 σελίδες).

Ο διαγωνισμός

Το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού και η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαΐου. «Είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Ψηφιοποιούνται όλα τα αρχεία και γίνονται άμεσα προσβάσιμα στους δικηγόρους, στους μηχανικούς και τους συμβολαιογράφους. Καταργείται η ανάγκη επίσκεψης οποιουδήποτε επαγγελματία σε οποιοδήποτε γραφείο» σημείωσε ο κ. Κοτσώλης.

Όσον αφορά την πορεία της κτηματογράφησης, έως σήμερα έχει δηλωθεί περίπου το 85% των δικαιωμάτων. «Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια με την εντατικοποίηση των ρυθμών προστέθηκαν 11.000.000 δικαιώματα στα περίπου 33.000.000 που είχαν ήδη συλλεχθεί» υπογράμμισε στην ίδια συζήτηση ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Δ. Σταθάκης. Παραδέχτηκε ότι σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το βόρειο Αιγαίο, η συμμετοχή παραμένει χαμηλή (δεν ξεπερνά το 55%). Οι συμβολαιογράφοι, πάντως, έχουν τις αντιρρήσεις τους ως προς την ποιότητα της κτηματογράφησης. «Οπως αποδεικνύεται, έχουν υπάρξει προβλήματα, λάθη, με αποτέλεσμα να φτάνουν συμβαλλόμενοι στα κτηματολογικά γραφεία και να είναι αναγκασμένοι να διορθώνουν πρόδηλα ή και σοβαρότερα σφάλματα» επισήμανε η συμβολαιογράφος Χριστίνα Μάνδρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα