Δικηγορικοί σύλλογοι: Κάνουν προσφυγή κατά της (ληστρικής) ρήτρας

Σε ειδικές εκδηλώσεις ειδικοί νομικοί θα αναδεικνύουν τα νομικά ζητήματα

Κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής ηλεκτρικού ρεύματος προσφεύγουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών από καταναλωτικές οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες, αποτυπώνοντας το κύμα οργής που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία γι’ αυτές τις υπέρογκες χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση για την προσφυγή ελήφθη από τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης. «Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας. Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή.

Επισημαίνει ότι το δικηγορικό Σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα, καθώς το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους. Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας δεν περιορίζονται μόνο στην προσφυγή, αλλά αποφάσισαν να διοργανώσουν και εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, προκειμένου να αναδειχθούν τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα ή μη της άνω ρήτρας αναπροσαρμογής με τους γενικούς όρους συναλλαγών.

Στην έκτακτη σύσκεψη έγινε αναφορά και στη διάταξη του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, που, σύμφωνα με τους δικηγόρους, καταλύει το τεκμήριο αθωότητας, αμφισβητεί και περιορίζει τη δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να καταργηθεί. Η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τη συνέχιση της αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα