Τι αλλάζει με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4808/2021 για τα εργασιακά, ξεκινά την 1η Ιουλίου 2022 η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους, ενώ από 1η Ιουνίου ξεκινά για όλες τις επιχειρήσεις η πρώτη φάση εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η κάρτα «διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες», καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Στόχος της ρύθμισης είναι η τήρηση της νομιμότητας και ειδικότερα να ανακοπεί το φαινόμενο, που είναι κοινή πρακτική, των απλήρωτων υπερωριών. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το ίδιο νομοσχέδιο νομιμοποίησε το ωράριο-λάστιχο και επέκτεινε τη δυνατότητα των εργοδοτών να επιβάλουν με τη δήθεν συναίνεση των εργαζομένων το «ξεχείλωμα» των υπερωριών.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε λοιπόν ότι από 01/06/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες.

Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το προγραμματισμένο ωράριο εργασίας ανά εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό μέσω του myErgani mobile app ή του myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα