Προεκλογικό δωράκι με διπλή σύνταξη σε αιρετούς των ΟΤΑ

Η εγκύκλιος Τσακλόγλου «κλείνει το μάτι» σε όσους είχαν λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα ώστε να το επανακαταθέσουν

Κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας και κάθε έννοιας ηθικής τάξης και ισονομίας, η κυβέρνηση κάνει ένα απίστευτο δώρο στους αιρετούς, δίνοντάς τους διπλή σύνταξη, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Με εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, προβλέπεται στο εξής το δικαίωμα χορήγησης διπλής σύνταξης σε δημάρχους – αντιδημάρχους και νομάρχες – περιφερειάρχες.

Επιπλέον, η εγκύκλιος «κλείνει το μάτι» σε όσους είχαν λάβει απορριπτική απάντηση για το ίδιο αίτημα στο παρελθόν, προκειμένου να το επανακαταθέσουν και να γίνει δεκτό. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καταγγέλλει ότι «η Πολιτεία δεν χορηγεί διπλές συντάξεις, ούτε στις χήρες! Όμως ο κ. Τσακλόγλου, για να ευνοήσει μια συγκεκριμένη κατηγορία αιρετών, επιλέγει να τους χορηγήσει διπλή σύνταξη, παρανομώντας και καταστρατηγώντας σχετική διάταξη νόμου» και εκτιμά ότι είναι πάνω από 1.200 οι αιρετοί δήμαρχοι και νομάρχες που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση αυτής της ευνοϊκής εγκυκλίου. «Με τις εκλογές να έρχονται, το ψηφοθηρικό του πράγματος “βγάζει μάτι”» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, λίγη ώρα πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό, με σαφή στόχο να περάσει απαρατήρητη, περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες για συνταξιοδοτικά ζητήματα ειδικών κατηγοριών.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ρητά ότι «δεν αποτελεί κανόνα που απαγορεύει την αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης η παρ. 8 του άρθρου 58 του π.δ. 169/2007». Τονίζεται, μάλιστα, ότι η εν λόγω παράγραφος δεν επέτρεπε την καταβολή δεύτερης σύνταξης από το δημόσιο ταμείο.

Εξάλλου, στην ίδια εγκύκλιο γίνεται λόγος για «συνταξιοδοτικές πράξεις, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 12.5.2016, από την καταβολή των οποίων είχε παραιτηθεί ο ασφαλισμένος λόγω της απαγόρευσης καταβολής δεύτερης σύνταξης από το δημόσιο ταμείο». Εφεξής, αυτές οι συνταξιοδοτικές πράξεις «μπορούν να ενεργοποιούνται πλέον εντός του e-ΕΦΚΑ κατόπιν αιτήσεως». Ερωτήματα προκαλεί, τέλος, και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε αυτή η τόσο σημαντική αλλαγή, καθώς δεν βασίζεται σε καμία νομοθετική διάταξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ήταν σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, το οποίο τις ίδιες ημέρες προώθησε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, αλλά αγνόησε τις παραινέσεις για την ανάγκη νομοθετικής θωράκισης του νέου ευνοϊκού καθεστώτος για τους αιρετούς. «Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι στο υπουργείο Εργασίας συντελείται τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος; Τι προτίθεται να πράξει προς τούτο; Για την επίμαχη εγκύκλιο έχει γνώση το Μαξίμου ή το… ρουσφετάκι πραγματοποιείται εν αγνοία του» διερωτάται το ΕΝΔΙΣΥ και σημειώνει:

«Προφανώς ο κ. Τσακλόγλου δεν λειτουργεί κατά μόνας. Περιμένουμε από τον πολιτικό του προϊστάμενο να πάρει θέσει επί του θέματος. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δεν είναι εκείνος, άλλωστε, που κόπτεται για την ομαλή λειτουργία του ΕΦΚΑ; Δεν είναι εκείνος που θεσμοθέτησε “ένα τσουβάλι” πειθαρχικά συμβούλια, που θα ελέγχουν τους εργαζόμενους του φορέα; Τώρα, τι ακριβώς ζητάει ο υφιστάμενός του; Να υπογράφουν οι εργαζόμενοι διπλές συντάξεις σε δημάρχους και νομάρχες, αγνοώντας διατάξεις νόμου;»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα