Αλλα έταξε ο πρωθυπουργός, άλλα μοιράζουν οι υπουργοί του

Δυσάρεστες εκπλήξεις κυρίως για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται από την αναδρομική επιστροφή ποσών που κατέβαλαν

Κατά την πάγια πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το τι πραγματικά θα δώσει το οικονομικό επιτελείο απέχει παρασάγγας από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Η εξειδίκευση των μέτρων έκρυβε κατά κύριο λόγο δυσάρεστες εκπλήξεις, με μεγάλους χαμένους τις επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται από την αναδρομική επιστροφή ποσών που έδωσαν για την υπέρογκη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επιπλέον, τα 600 ευρώ που… χάρισε προχθές στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός θα είναι τελικά πολύ λιγότερα. Στα θετικά, το γεγονός ότι βρέθηκε φόρμουλα ώστε να λάβουν χρήματα και οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ρολόι στο όνομά τους, αλλά και το γεγονός ότι, προφανώς λόγω θέρους, επιδοτείται στο εξής και η β’ κατοικία.

Πέρα από την επιστροφή χρημάτων, το πλέγμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης, όπως το ανέλυσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί, περιλαμβάνει τη συνέχιση και τη διεύρυνση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, καλύπτοντας για πρώτη φορά και τις καταναλώσεις άνω των 300 kWh.

Παράλληλα, από τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους.

Έτσι αποσυνδέονται από τη χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου, ενώ με υπουργική απόφαση θα ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού. Μένει, φυσικά, να δούμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτός ο νέος μηχανισμός, ενώ προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται άμεσα, και πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022, εκ των οποίων περίπου 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αυτή η συνολική, πρόσθετη επιβάρυνση είναι ενσωματωμένη στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές υποβλήθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κλειδί» για την είσπραξη των αναδρομικών αποτελεί η υποβολή σχετικής αίτησης μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας, που θα ανοίξει τον Ιούνιο. Η επιδότηση αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022, θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, και αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μετά τα μέσα Ιουνίου.

Το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280.000.000 ευρώ.

Δικαιούχος είναι αυτός που έμενε στο ακίνητο (κύρια κατοικία) και πλήρωνε τον λογαριασμό. Δεν έχει σημασία σε ποιο όνομα είναι ο λογαριασμός ρεύματος, αλλά τι έχει δηλωθεί στο Ε1. Τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιστροφή καλύπτει το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς και δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ (και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Το ποσοστό της επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτήν γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης. Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιδοτείται αναδρομικά μόνο η α’ κατοικία, όχι η δευτερεύουσα, ούτε οι επιχειρήσεις.

Βήμα βήμα η διαδικασία για τις αιτήσεις στην πλατφόρμα

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος, και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί, σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία.

Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εισέρχεται στην πλατφόρμα, όπου θα του εμφανίζεται η πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1, είτε είναι ενοικιαστής είτε είναι ιδιοκτήτης. Για όσους διαμένουν σε πολυκατοικία θα υπάρχει πεδίο στο οποίο θα αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της οικίας του, αλλά και το ποσοστό της συνιδιοκτησίας.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του, ενώ, σε περίπτωση λάθους, θα έχει τη δυνατότητα διόρθωσης. Θα πρέπει να δηλώσει ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ώστε να πιστωθούν τα χρήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία, ενώ οι φοιτητές θα λάβουν τα αναδρομικά χρήματα εφόσον δηλώνουν το σπίτι ως κύρια κατοικία.
Τα στοιχεία για την κατανάλωση ρεύματος, τις εκπτώσεις και τις επιδοτήσεις που έχει λάβει ο κάθε καταναλωτής θα αντληθούν απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Για παράδειγμα, εάν ένα νοικοκυριό πλήρωσε το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου ρήτρα αναπροσαρμογής 1.000 ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις που έλαβε άγγιζαν για το ίδιο διάστημα 200 ευρώ, τότε θα λάβει ως αναδρομική επιστροφή 480 ευρώ, δηλαδή το 60% των 800 ευρώ της διαφοράς.

Πώς διαμορφώνονται πλέον οι επιδοτήσεις των λογαριασμών, κάλυψη και πάνω από τις 300 kWh

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και τα επαγγελματικά τιμολόγια συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το ποσό για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες είναι μικρότερο σε σχέση με τον Απρίλιο (56,6 ευρώ έναντι 70 ευρώ), αλλά για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 kWh. Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το κόστος θα ανέλθει σε 900.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τις επιδοτήσεις αυτές η κυβέρνηση φιλοδοξεί να απορροφήσει το 100% της αύξησης στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (περίπου 500.000 νοικοκυριά), έως και το 85% σε όλα τα οικιακά τιμολόγια, το 82% της αύξησης σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90%-95% στους αγρότες και στα αγροτικά τιμολόγια.

Ειδικότερα:

Α) Ηλεκτρική ενέργεια – Οικιακοί καταναλωτές

Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφά το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα. Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh. Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh. Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.Για όλες τις μη κύριες κατοικίες επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να καλυφθεί το 50% της αύξησης.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200.000.000 ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Παραδείγματα

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.

Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ, ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

Β) Ηλεκτρική ενέργεια – Επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Αρα, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Έτσι επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία. Συνολικά, τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260.000.000 ευρώ.

Γ) Φυσικό αέριο

Η κρατική επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Για όλους τους εμπορικούς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος της επιδότησης θα ανέλθει σε 20.000.000 ευρώ τον Μάιο.

Δ) Πετρέλαιο κίνησης

Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45.000.000 ευρώ, που θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα