Ασφυξία! Άλμα στο 10,2% ο πληθωρισμός

Αναρριχήθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών. Χωρίς «φρένο» οι τιμές στα καύσιμα και τα τρόφιμα

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, που ξεπέρασε ακόμα και το «ψυχολογικό» όριο του 10%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε διψήφιο ποσοστό ανόδου, στο 10,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός βρίσκεται ελάχιστα μακριά από το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1994 και είχε διαμορφωθεί στο 10,7%. Μόνο τον Απρίλιο οι τιμές στο φυσικό αέριο εκτοξεύθηκαν κατά 122,6%, στο ηλεκτρικό ρεύμα πάνω από 88,8% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα ύψη τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών, που βιώνει την άνοδο του τιμαρίθμου για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, ακριβότερο γίνεται καθημερινά και το καλάθι της νοικοκυράς, αφού οι καταναλωτές πλήρωσαν τον Απρίλιο πολύ πιο ακριβά και τα βασικά είδη ενός νοικοκυριού, όπως τα λάδια που αυξήθηκαν 22%, τα κρέατα κατά 14,1%, τα λαχανικά κατά 13,8%, το γάλα και τα αβγά κατά 11,7%, αλλά και το ψωμί κατά 10%.

Εκτός από τις αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα, καταγράφονται αυξήσεις πάνω από τον μηνιαίο πληθωρισμό στις τιμές για τις μεταφορές επιβατών με πλοίο κατά 17,7% με αεροπλάνο κατά 15,8%, στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 11,5% (τα καινούργια αυτοκίνητα καταγράφουν αύξηση στις τιμές τους κατά 8,9%), στα εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων κατά 13,9% και σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία κατά 16,1%, ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Το πακέτο διακοπών, όπως προσφέρεται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε σχέση με πέρυσι, καταγράφει αύξηση για τον Απρίλιο κατά 6,7%. Φαίνεται πως μέσα στον Απρίλιο, και κυρίως τις τελευταίες ημέρες του μήνα, καταγράφηκε νέος γύρος ανατιμήσεων στα τρόφιμα, ο οποίος συνεχίζεται και τον τρέχοντα, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για διατήρηση του πληθωρισμού σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τον Μάιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα