Καμπανάκι Τζεντιλόνι στην κυβέρνηση για την οικονομία

«Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη μείωση του χρέους και των δαπανών» τόνισε ο επίτροπος

Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί πως -δεδομένων των συνθηκών- οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την καλή πορεία της οικονομίας, ωστόσο τους αισιόδοξους τόνους που εκφράζουν τα κυβερνητικά στελέχη ήρθε να ανακόψει ο Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, πως θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτική» στη μείωση του χρέους αλλά και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών.

Με αυτόν τον τρόπο έσπευσε να «προσγειώσει» τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με την πορεία της φετινής ανάπτυξης, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα, έκλεισε την πόρτα και στα όποια σενάρια για νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας τους επόμενους μήνες, αφού πλέον οι όποιες παρεμβάσεις θα χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σε αυτήν την περίπτωση θα εκτοξευτεί το έλλειμμα αλλά και το χρέος της χώρας, χωρίς να μπορεί κανείς να εκτιμήσει την αντίδραση των αγορών και των δανειστών της Ελλάδας.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος» τόνισε ο ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ανέφερε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα, οπότε η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Χωρίς να τις κατονομάσει, ο Ευρωπαίος επίτροπος εκτίμησε πως όσες χώρες έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα κινδυνεύσουν ακόμα και με βαθιά ύφεση, σε περίπτωση που η Μόσχα αποφάσισε να κλείσει τη στρόφιγγα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα