Μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για αναδρομικά

Το μέτρο απευθύνεται σε 4.500.000 κατοικίες και το ποσό θα είναι γύρω στα 200 €

Στις 14 ή τις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την αναδρομική επιδότηση του 60% της αύξησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που κατέβαλαν οι καταναλωτές την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022, την οποία εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

Πρόκειται για ακόμα ένα επίδομα που η κυβέρνηση διαφημίζει πως θα διανείμει στους καταναλωτές, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν κληθεί να καταβάλουν υπέρογκα πόσα σε λογαριασμούς ρεύματος, σε τρόφιμα και καύσιμα, εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μετά το επίδομα-παρωδία για τα καύσιμα ύψους 13,5 ευρώ τον μήνα, η κυβέρνηση έρχεται να επιστρέψει με τεράστια καθυστέρηση ένα μικρό μόνο μέρος των φουσκωμένων λογαριασμών στο ρεύμα, τους οποίους οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν, θέτοντας μάλιστα ως «κόφτη» τα 600 ευρώ.

Παίζοντας με τον πόνο των πολιτών, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να κατευνάσει την κοινωνική οργή με την αναδρομική επιστροφή των αυξημένων χρεώσεων που κατέβαλαν στους λογαριασμούς ρεύματος, που φτάνουν έως τα 600 ευρώ.

Το μέτρο απευθύνεται σε 4.500.000 μετρητές, δηλαδή κατοικίες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι σημαντικές επιβαρύνσεις είχαν περίπου 1.300.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το συνολικό κονδύλι αγγίζει τα 260.000.000 ευρώ, σημαίνει πως κατά μέσο όρο τα αναδρομικά δεν θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ ανά δικαιούχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός των αναδρομικών θα γίνει μετά την αφαίρεση των κρατικών ενισχύσεων και των εκπτώσεων των παρόχων. Η αναδρομική επιδότηση θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ ανά νοικοκυριό για την πρώτη κατοικία.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ και όχι μεικτό, κάτι που δεν απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της επιστροφής χρημάτων αφορά την πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στην ΑΑΔΕ, αλλά και τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εσωτερικό και νοικιάζουν σπίτι. Αξίζει να επισημανθεί πως είναι η πολλοστή φορά που το οικονομικό επιτελείο διαφημίζει τη συγκεκριμένη αναδρομική πληρωμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί όμως στο τέλος Ιουνίου, δηλαδή σε τουλάχιστον 40 ημέρες από σήμερα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα