Τι θα πληρώσουμε μετά τη νέα επιδότηση στο ρεύμα!

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τα οικιακά τιμολόγια του Σεπτεμβρίου. Πόσο θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά η νέα εισφορά

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται για τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος η κρατική επιδότηση τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθεί τον επόμενο μήνα στα 11-44 λεπτά (ανάλογα με τον πάροχο) για τους καταναλωτές, έναντι 15-17 λεπτών τον Αύγουστο και 11 λεπτών τον Ιούλιο. Για παράδειγμα, από τα 78,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που είναι η τιμή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, μετά την αφαίρεση της επιδότησης υποχωρεί στα 14,9 λεπτά. Αντίστοιχα διαμορφώνεται η εικόνα για τους λοιπούς προμηθευτές. Συνολικά, η κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έναντι 1,136 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, όταν η κιλοβατώρα επιδοτήθηκε με 33,7 λεπτά.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια (αφορά περίπου 6.000.000 οικιακές παροχές), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα), απορροφώντας έως και το 94% της αύξησης. Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η κρατική ενίσχυση ανέρχεται στα 677 ευρώ, απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh, απορροφώντας περίπου το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία κ.λπ.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh, ενώ για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh, απορροφώντας σχεδόν το 90% της αύξησης.

Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400KWh/μήνα χωρίς την κρατική επιδότηση θα πλήρωνε 315 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση η χρέωση μειώνεται στα 60 ευρώ. Αντίστοιχα, μια μικρομεσαία επιχείρηση με εγκατάσταση ισχύος μέχρι 35KVa, με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει 392 ευρώ.

Παράλληλα, δημιουργείται από τον Σεπτέμβριο μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από νέο αποθεματικό λογαριασμό.

Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές, με στόχο, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προστατευτεί η χώρα από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα δρομολογείται ο εξορθολογισμός των χρεώσεων ΥΚΩ, με μείωση έως 70% της επιβάρυνσης σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, θα μειωθούν περαιτέρω οι χρεώσεις ΥΚΩ με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σημείωσε ότι, τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του νέου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράχθηκαν 1,21 δισ. ευρώ, τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα