Επιτέλους! Έριξαν «καμπάνα» στο Άργος

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε παράνομη τη νέα εμπορική πολιτική που είχε επιβάλει μονομερώς το πρακτορείο διανομής Τύπου και επέβαλε πρόστιμο

Παράνομη έκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τη νέα εμπορική πολιτική που είχε επιβάλει μονομερώς το πρακτορείο διανομής Τύπου Άργος (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη) σε πολλές εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και στην Εστία Επενδυτική ΜΜΕ Α.Ε., από την οποία εκδίδεται η εφημερίδα «δημοκρατία».

Αξίζει, μάλιστα, να υπογραμμίσουμε πως η Εστία Επενδυτική ΜΜΕ Α.Ε. ήταν από τις ελάχιστες εκδοτικές εταιρίες που αντιτάχθηκαν με διαρκείς παρεμβάσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή στις μονοπωλιακές πρακτικές που προσπάθησε να επιβάλει μονομερώς το πρακτορείο, προκειμένου να ασκήσει οικονομικές πιέσεις στην ανταγωνιστική προς τις εφημερίδες που εκδίδουν μέτοχοι του μερίδα του Τύπου.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή, σύμφωνα με την απόφαση 746/2021 που δημοσιεύτηκε χθες, αποφάσισε και την επιβολή προστίμου στο πρακτορείο που διατηρεί το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου στην Ελλάδα, ύψους 41.111,11 ευρώ, προειδοποιώντας, παράλληλα, για νέο πρόστιμο και χρηματική ποινή σε περίπτωση που συνεχίσει ή επαναλάβει τη μη συμμόρφωσή του. «Η ΑΡΓΟΣ δεν συμμορφώθηκε με τον όρο ΙΙ.3 του διατακτικού της υπ’ αριθ. 687/2019 Απόφασης της ΕΑ για την μονομερή εφαρμογή Νέας Εμπορικής Πολιτικής κατά τη διανομή του έντυπου Τύπου οκτώ (8) εκδοτικών επιχειρήσεων ή ομίλων επιχειρήσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση οριστικής απόφασης επί της Κύριας Υπόθεσης ή η επιτυχής έκβαση των, κατά τον όρο ΙΙ.2 του διατακτικού της Απόφασης, διαπραγματεύσεων μεταξύ των τελευταίων και της ΑΡΓΟΣ» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.

«Ως εκ τούτου», συνεχίζει το κείμενο της απόφασης, «η ΕΑ επιβάλλει σε βάρος της ΑΡΓΟΣ συνολικό πρόστιμο, σύμφωνα με τον όρο ΙΙ.4 του διατακτικού της υπ’ αριθμ. 687/2019 Απόφασης της ΕΑ για την ανωτέρω περιγραφείσα παράβαση και την υπότροπη συμπεριφορά της, συνολικού ύψους 41.111,11 ευρώ. Η ΕΑ απειλεί την ΑΡΓΟΣ με πρόστιμο και χρηματική ποινή, αν με νέα απόφαση της Επιτροπής βεβαιωθεί η συνέχιση ή η επανάληψη της διαπιστωθείσας παράβασης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της Κύριας Υπόθεσης».

Ασφαλιστικά μέτρα

Η υπόθεση άρχισε τον Ιούνιο του 2019, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε αυτεπάγγελτα αλλά και κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον τότε υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της Αργος, μεταξύ άλλων, και γιατί το πρακτορείο ανακοίνωσε πως επρόκειτο να αλλάξει μονομερώς την τιμολογιακή πολιτική του απέναντι στις εφημερίδες.

Με βάση την απόφαση λήψης ασφαλιστικών μέτρων, το Αργος υποχρεωνόταν να ανακαλέσει τη νέα εμπορική πολιτική, να διανέμει τον έντυπο Τύπο όλων των εκδοτικών επιχειρήσεων σύμφωνα με την ισχύουσα εμπορική πολιτική, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας υπόθεσης, αλλά και να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Ο νέος έλεγχος συμμόρφωσης που διεξήγαγε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο Αργος, τα συμπεράσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στη χθεσινή απόφαση, διαπίστωσε πως το πρακτορείο δεν είχε πράξει τίποτα από τα παραπάνω.

Γι’ αυτό και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τονίζει στην ανακοίνωσή της πως το Αργος οφείλει να μην προβαίνει σε ενέργειες που «ενδέχεται να επιφέρουν μη αναστρέψιμες αλλαγές, ιδίως οικονομικού χαρακτήρα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα