Οδηγός για τις αυξήσεις των συντάξεων! Τι θα μπει στα πορτοφόλια σας!

10 βήματα για να δείτε το τελικό ποσό που δικαιούστε. Πώς βγαίνουν εκτός κάδρου 1.000.000 πολίτες

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την παραδοχή ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα ανέλθουν σε 7%, η «κυριακάτικη δημοκρατία» δημοσιεύει έναν χρηστικό οδηγό για τους συνταξιούχους.

Οι αυξήσεις αυτές δεν θα δοθούν οριζόντια σε όλους, καθώς, αφενός μεν, αποκλείονται σχεδόν 1.000.000 συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, αφετέρου δε, ένα άλλο μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θα λάβει μεν αυξήσεις, αλλά αυτές θα είναι μικρότερες του 7%, εφόσον έχουν μικρή προσωπική διαφορά. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυξήσεις θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι. Επομένως, από 2.613.747 συνταξιούχους προκύπτει ότι εκτός διαδικασίας θα μείνουν 931.631 άτομα (δηλαδή το 35,64% επί του συνόλου).

Το ύψος της αύξησης δεν είναι προϊόν κάποιας πολιτικής πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης, αλλά είναι νομοθετημένο πίσω στο… 2017. Σύμφωνα με τον νόμο 4475, το ποσοστό των αυξήσεων στις συντάξεις προκύπτει από το 50% του πληθωρισμού (θα οριστικοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου του 2023) και το 50% της αύξησης του ΑΕΠ (θα οριστικοποιηθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον Μάρτιο του 2023). Επομένως, οι αυξήσεις θα δοθούν κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Απριλίου, λίγο πριν από το Πάσχα και… τις εκλογές, ενώ θα οφείλονται και αναδρομικά ολίγων μηνών.

Είναι, πάντως, απορίας άξιον γιατί, ενώ η κυβέρνηση, όπως διατυμπανίζουν οι κύριοι Χατζηδάκης και Στακούρας, προσδιορίζει το ποσοστό της αύξησης στο 7%, δεν επιλέγεται να δοθεί η αύξηση αυτή με τις συντάξεις του Ιανουαρίου, που καταβάλλονται πριν από τα Χριστούγεννα, και όποια μικρή διαφορά προκύψει να ισοσταθμιστεί αργότερα μέσω συμψηφισμών. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν 1.700.000 συνταξιούχοι θα έχουν αυτή τη- σημαντική κατά την κυβέρνηση- τόνωση στα εισοδήματά τους πριν από τις γιορτές. Ειδικά σε μία περίοδο, δηλαδή τον χειμώνα, κατά την οποία το κόστος για τη θέρμανση είναι ιδιαίτερα υψηλό και υπεραπαραίτητο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει πως, σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, οι συντάξεις με προσωπική διαφορά θα μειώνονταν έως 18%, κάτι που ωστόσο δεν χρειάστηκε τελικά να γίνει.

Ομως η διατήρηση αυτού του λογιστικού διαχωρισμού εξακολουθεί να ψαλιδίζει όποιες αυξήσεις δίνονται, κάτι που έγινε και με την εφαρμογή του νόμου 4670 του 2020. Σε αυτή την περίπτωση, συνταξιούχοι με άνω των 30 ετών ασφάλιση και υψηλή προσωπική διαφορά είδαν τις πολυδιαφημισμένες αυξήσεις να αφορούν τελικά ένα εξευτελιστικό ποσό 8 ευρώ τον μήνα μεσοσταθμικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα