Κτηματολόγιο: Μόνο ψηφιακή εξυπηρέτηση σε οκτώ νέες περιοχές!

Αφορά Αμαλιάδα, Πύργο, Βόλο (για βόρειο Πήλιο), Βέροια, Νάουσα, Ελασσόνα, Τύρναβο και Τέμπη

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται από σήμερα η εξυπηρέτηση από τα Γραφεία Κτηματογράφησης Αμαλιάδας, Πύργου, Βόλου (για βόρειο Πήλιο), Βέροιας, Νάουσας, Ελασσόνας, Τυρνάβου και Τεμπών. Στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx) οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις Δ2 (νέες δηλώσεις για Υποθηκοφυλακείο) και αιτήσεις χορήγησης πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου, ενώ για ειδικές περιπτώσεις, πληροφορίες, διευκρινίσεις και ερωτήματα, έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν e-mail σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ανάλογα με το θέμα.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία για την υποβολή νέων δηλώσεων για Υποθηκοφυλακείο, δηλαδή δηλώσεις με τίτλους που δεν είχαν μετεγραφεί μέχρι την έναρξη της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, είναι η ακόλουθη: α) Υποβάλλετε ηλεκτρονικά τη δήλωση μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Κτηματολογίου. β) Πληρώνετε ηλεκτρονικά το τέλος που φαίνεται στην εφαρμογή. γ) Εκτυπώνετε το έντυπο «επιτυχής υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης». δ) Εκτυπώνετε τη δήλωση από την προεπισκόπηση. ε) Μεταβαίνετε στο Υποθηκοφυλακείο με εκτυπωμένα την προεπισκόπηση της υποβληθείσας δήλωσης, το έντυπο «επιτυχής υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης», την προς μεταγραφή πράξη και το αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος, εφόσον αυτό έχει επισυναφθεί στο συμβόλαιο, για να προχωρήσει η μετεγραφή.

Η υποβολή εντύπου Δ2’ αφορά περιπτώσεις κατάργησης ήδη δηλωθέντος δικαιώματος, π.χ. άρση υποθήκης, εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, άρση κατάσχεσης, άρση διαλυτικής αίρεσης, κατάργηση δουλείας, διαγραφή αγωγής με δικαστική απόφαση της εκούσιας διαδικασίας, διαγραφή αγωγής με τελεσίδικη απόφαση, λοιπών εγγραπτέων δικαιωμάτων του δήμου λόγω εξόφλησης της αποζημίωσης προς αυτόν, πράξη εξόφλησης κ.λπ.

Ξεχωριστή κατηγορία είναι η υποβολή δηλώσεων Δ2 για τις οποίες δεν οφείλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Αφορά περιπτώσεις που υποβάλλονται προς μετεγραφή και συγκεκριμένα: 1) Πράξη αποδοχής κληρονομιάς ή κληρονομητήριο, για ακίνητα για τα οποία είχε καταβληθεί το πάγιο τέλος, εφόσον δεν υπάρχει ουδεμία μεταβολή στο ήδη δηλωθέν ακίνητο. 2) Διοικητικές πράξεις (από την έναρξη των προθεσμιών του άρθρου 5 του ν. 2308/1995) και 3) Κανονισμό πολυκατοικίας (από την έναρξη των προθεσμιών του άρθρου 5 του ν. 2308/1995).

Οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να ζητήσουν ενημέρωση σχετικό με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) για χορήγηση πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου. Στην περίπτωση που κατά την υποβολή αίτησης χορήγησης πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Κτηματολογίου δεν γνωρίζουν τον ΚΑΕΚ του ακινήτου, θα πρέπει να αποστείλουν στην αντίστοιχη ηλεκτρονική διεύθυνση τα στοιχεία του ακινήτου, προκειμένου να τους αποσταλεί ο ΚΑΕΚ και έτσι να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της αίτησης και στην έκδοση του πιστοποιητικού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα