Ποιοι θα πάρουν την επιταγή «ανάσα» των 250 € στις 20 Δεκεμβρίου

Εως τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού.

Συνολικά θα ωφεληθούν 2.300.000 πολίτες, ενώ σε αυτούς προστίθενται και μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, για τους οποίους θα εκδοθεί σχετική απόφαση της ΔΥΠΑ. Το ποσό ανέρχεται σε 250 ευρώ, ενώ αυξάνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι συνταξιούχοι κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

α) Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

β) Προσυνταξιοδοτική παροχή.

γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ,

• το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τα 16.800 ευρώ,

• η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021) δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε καταβάλλεται και στους δύο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον ΕΦΚΑ και από το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Επίσης οι περίπου 225.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο θα λάβουν διπλή δόση. Προβλέπεται, τέλος, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται έως τις 20 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα