Εννιά βήματα για φόρο κληρονομιάς

Ηλεκτρονικά η διαδικασία μέσα από την πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ για εκπρόθεσμες και εμπρόθεσμες δηλώσεις

Στην ψηφιακή εποχή έχουν εισέλθει και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, καθώς από τις αρχές του μήνα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ που δέχεται και τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Η υποβολή θα γίνει υποχρεωτικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας από την 1η Ιανουαρίου και θα αφορά αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και τροποποιητικές δηλώσεις, με τις οποίες είτε δηλώνονται νέα περιουσιακά στοιχεία είτε τροποποιούνται τα ήδη δηλωθέντα.

Τα 9 βήματα

Η διαδικασία θεωρείται σχετικά εύκολη, εφόσον έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και συγκεκριμένα ολοκληρώνεται σε εννιά βήματα:

• Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου.
• Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο myTAXISnet.
• Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.
• Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται όταν προκύπτει o φόρος.
• Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
• Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
• Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
• Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και κληρονόμο.
• Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myPROPERTY.

Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές, αλλά είναι αφορολόγητες μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ. Από τα 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τα 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από 300.000 ευρώ μέχρι 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τα 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.

Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ, αν αποκτάται από άγαμο, και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι, όριο που αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα