Πληθωρισμός: Υποχώρησε στο 9% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο!

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Πρώτη επιβράδυνση (στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο) ύστερα από αρκετούς μήνες στην ευρωζώνη. Άλμα 34,9% για την ενέργεια

Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 9% τον Νοέμβριο εκτιμά για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο η εκτίμηση της Eurostat έκανε λόγο για πληθωρισμό της τάξεως του 9,5% και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για 9,1%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική υπηρεσία είναι διαφορετικός.

Με βάση το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 9,7%, ενώ τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για την πρώτη επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων ύστερα από πολλούς μήνες την ώρα που Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια για τη μείωση του πληθωρισμού στην περιοχή του 2%. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει πως ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμη στα υψηλότερα επίπεδά του και προϊδεάζει την αγορά για νέες επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ του 5%.

Κύρια συνεισφορά στον πληθωρισμό της ευρωζώνης είχαν η ενέργεια, με ετήσιο ποσοστό 34,9% από το 41,5% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 13,6%, από 13,1% έναν μήνα πριν, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 6,1% ποσοστό, που παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, και οι υπηρεσίες με 4,2% από 4,3% τον περασμένο μήνα.

Μικρή αποκλιμάκωση καταγράφεται στον πληθωρισμό της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ στον αντίστοιχο της Γαλλίας διατηρείται στα επίπεδα του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο ο μεγαλύτερος πληθωρισμός καταγράφηκε στη Λετονία με 21,7%, σε Εσθονία και Λιθουανία με 21,4%, ενώ στην Ιταλία ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αν και κατέγραψε μικρή μείωση στο 12,5%, από 12,6% τον Οκτώβριο, και στη Γερμανία τον Νοέμβριο ο τιμάριθμος υποχώρησε στο 11,3%, από 11,6% τον προηγούμενο μήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα