Νέο «γιορτινό» χαράτσι από ΕΦΚΑ σε 197.409

Ελεύθεροι επαγγελματίες με μισθωτή εργασία πρέπει να πληρώσουν την ολιγωρία του φορέα, που τώρα εκκαθάρισε τις εισφορές του 2021

Με τεράστια καθυστέρηση και στη χειρότερη χρονικά συγκυρία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο χαράτσι και μάλιστα με ασφυκτικά περιθώρια αποπληρωμής. Ο λόγος για όσους μη μισθωτούς έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, καθώς ο ΕΦΚΑ μόλις χθες ολοκλήρωσε τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών τους όχι για το 2022 που τελειώνει σε λίγες εβδομάδες, αλλά για το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης αποτυπώνονται ως εξής:

Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311 και προκύπτει:

• Χρεωστική εκκαθάριση για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87 ευρώ.

• Πιστωτική εκκαθάριση για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89 ευρώ.

• Μηδενική εκκαθάριση για 59.535 ασφαλισμένους.

Επομένως, οι 197.409 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρεωστική εκκαθάριση οφείλουν κατά μέσο όρο 718 ευρώ και, ακόμα χειρότερα, ο ΕΦΚΑ απαιτεί σχεδόν άμεσα να εκκινήσει η αποπληρωμή των χρεών, καθώς σημειώνεται ότι «για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις και η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022». Παράλληλα, αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών», και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στον λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 έρχεται νέα μεγάλη αύξηση των εισφορών, η δεύτερη στην κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι περίπου 1.300.000 μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες) θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές αυξημένες κατά 9,9%. Ο λόγος είναι ότι λόγω του νόμου Βρούτση (ν. 4670 του 2020), το ύψος των εισφορών των μη μισθωτών συνδέθηκε ευθέως με το ύψος του ετήσιου πληθωρισμού. Ετσι, η κατώτατη εισφορά θα αυξηθεί από 210 ευρώ που είναι σήμερα σε 229 ευρώ για όλο το επόμενο έτος, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2024.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα