Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τα δασικά αυθαίρετα

Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίσει τους όρους διατήρησης των οικημάτων με καταβολή προστίμου ή κατεδάφισης των κατοικιών που έχουν δηλωθεί αν δεν πληρούν τους όρους

Αναλυτικό οδηγό για την επόμενη ημέρα για τους ιδιοκτήτες, μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με σημαντικές διευκρινίσεις για τα δασικά αυθαίρετα και τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Υπενθυμίζει ότι, μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και βρίσκεται σε λειτουργία από τις 5 Οκτωβρίου 2022, οι κάτοχοι σε δάση και δασικές εκτάσεις δηλώνουν εκεί τις κατοικίες τους, με αναστολή των διαδικασιών κατεδάφισης και επιβολής προστίμων για 30 έτη, με την υποχρέωση καταβολής παραβόλου ύψους 250 €.

Στη συνέχεια, αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων, θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη βάσει της οποίας θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τους όρους διατήρησης με καταβολή προστίμου ή κατεδάφισης των κατοικιών που έχουν δηλωθεί.

Σημειώνεται ότι αποκλείεται η υπαγωγή -στις παραπάνω διατάξεις- κτιρίων, τα οποία:

• δεν έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας,
• έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011,
• βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους Ramsar και σε περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών,
• βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης,
• παρακωλύουν τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των αντιρρήσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει κάθετα ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, σημειώνοντας ωστόσο ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν πρόλαβαν να το πράξουν έχουν την εναλλακτική να υποβάλουν αίτημα αναμόρφωσης δασικού χάρτη στην οικεία Διεύθυνση Δασών. Αναλυτικά, ο κυρωμένος δασικός χάρτης δεν δέχεται αντιρρήσεις, επιτρέπεται όμως η αναμόρφωσή του, σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 20 του ν. 3889/2010. Η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη επιτρέπεται με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, με δικαστικές αποφάσεις επί του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων, με διοικητικές πράξεις που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και με τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων.

Αναφορικά με τη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), το υπουργείο σημειώνει ότι έχει προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει προβλεφθεί η σύσταση κατ’ ελάχιστο 200 επιτροπών, για τη λειτουργία των οποίων έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδοτική πηγή από το Πράσινο Ταμείο. Επιπλέον έχει προβλεφθεί να γίνονται προπαρασκευαστικές – υποστηρικτικές διεργασίες από τις Διευθύνσεις Δασών, έτσι ώστε η ροή των αντιρρήσεων να είναι πλήρως ομαδοποιημένη και τελικά να επιτευχθεί ο επιθυμητός ρυθμός εξέτασής τους. Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 116 επιτροπές που θα εξετάζουν 20.000 αντιρρήσεις τον μήνα.

Εάν κάποια αντίρρηση ενός πολίτη δεν γίνει αποδεκτή από την αρμόδια ΕΠΕΑ, αυτός έχει το δικαίωμα άσκησης αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη για το τμήμα εκείνο της αντίρρησης που η ΕΠΕΑ δεν έκανε αποδεκτό. Προϋπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ είναι η ενσωμάτωση στον κυρωμένο δασικό χάρτη της επίμαχης έκτασης ύστερα από την απορριπτική απόφαση της ΕΠΕΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα