Το Μαξίμου «τρέχει» το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία για την επίσπευση της διαδικασίας της αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε αυτή να ισχύσει από την 1η Απριλίου και όχι την 1η Μαΐου.

Η απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό πριν από την Πρωτοχρονιά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτό) να προσπαθεί μάταια να πείσει ότι δεν σχετίζεται με τον χρόνο των εκλογών. Ωστόσο, ακριβώς το γεγονός ότι οι κάλπες είναι πια λίγους μήνες μακριά έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο ως προς το ποσοστό της αύξησης.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός από τα 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα θα ανέλθει τουλάχιστον στα 751 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα στα οποία είχε διαμορφωθεί το 2012. Υπενθυμίζεται ότι τότε η κυβέρνηση αφαίρεσε την αρμοδιότητα του καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ) και προχώρησε στη βίαιη μείωση κατά 25%, στα 586 ευρώ, ενώ θέσπισε και τον υποκατώτατο των 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος καταργήθηκε το 2019.

Με αυτά τα δεδομένα, η επαναφορά στα 751 ευρώ για συμβολικούς κυρίως λόγους είναι το μίνιμουμ που έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, όμως εσχάτως, λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας, εξετάζονται σενάρια αύξησης στα 768 ευρώ (ποσοστό 7,77%, δηλαδή όσο αυξήθηκαν οι συντάξεις) ή στα 783 ευρώ (ποσοστό 9,9%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του κατώτατου μισθού αφορά μόνο το 25% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ενώ σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους βλέπουν τους μισθούς τους να παραμένουν παγωμένοι επ’ αόριστον εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν καλύπτονται από κάποια συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ δεν λαμβάνουν και τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα