Βροχή τα «ραβασάκια» για τις επιστρεπτέες!

Η ΑΑΔΕ θα στείλει τον λογαριασμό σε 18.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση, αλλά δεν πληρούσαν τους όρους

Τον τελικό λογαριασμό σε περίπου 18.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να στείλει η ΑΑΔΕ, που έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται για περιπτώσεις για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης και μέχρι το τέλος του 2022 είχαν μια δεύτερη ευκαιρία να προχωρήσουν σε διορθώσεις, ώστε να μην τους ζητηθεί η επιστροφή ολόκληρου του ποσού που έλαβαν.

Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει τους ελέγχους και άμεσα θα τους στείλει τον… λογαριασμό, ζητώντας τους να επιστρέψουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και μάλιστα με τόκο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2022 έληξε η προθεσμία που είχαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ώστε να διορθωθούν τυχόν λάθη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Με κοινή υπουργική απόφαση, στο τέλος του 2022 δόθηκε τέλος σε προβλήματα που είχαν προκύψει για οριακές περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, για τον πρώτο κύκλο των επιστρεπτέων προκαταβολών ορίζεται ότι εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά μία μονάδα και άνω από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020, θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ενώ, εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά λιγότερο από μία μονάδα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020, θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ής Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Εκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης.

Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα