Eνεργειακές στέγες από τέλος Μαρτίου

Σε περίπου δύο μήνες θα ανοίξει η πλατφόρμα για ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά – Επιδοτήσεις ύψους 65.000.000 €

Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως γνωστοποίησε χθες ο Κώστας Σκρέκας.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

«Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις αιτήσεις όσων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 65.000.000 ευρώ κι ο οδηγός του θα δημοσιευτεί στις αρχές Μαρτίου. Την ίδια περίοδο αναμένεται να αρχίσει και το πρόγραμμα για την επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες. Αφορά 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες, που, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταϊκό έως 10 kW, μαζί με μία μπαταρία, και με αυτό θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν με αυτήν που καταναλώνουν. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου οριοθετούσε την έναρξη των δύο προγραμμάτων στις αρχές του έτους, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό, με συνέπεια η εκκίνηση να μετατίθεται στο τέλος Μαρτίου.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης και τοποθέτησης ηλιακών θερμοσιφώνων έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πακέτο Repower EU. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα έχει ως πυξίδα το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που αφορά την αντικατάσταση ψυγείων, κλιματιστικών και καταψυκτών. Θα επιδοτείται η αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς και με μέσο κόστος αγοράς έως και 1.000 ευρώ. Εάν τελικά ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε το ύψος της έκπτωσης θα καθοριστεί βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Οσον αφορά το πρόγραμμα για την εγκατάσταση 300.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το 40% των αιτήσεων θα καλυφθεί από νοικοκυριά, το 30% από επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30% από αγρότες.

Επιπλέον bonus

Η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 30%-40%, ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας η επιδότηση θα λαμβάνει και επιπλέον bonus και θα αυξάνεται στο 60%, καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Για την εγκατάσταση σε πολυκατοικίες θα υπάρχει πρόβλεψη να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη τη στέγη και να το συμψηφίζουν με την κατανάλωση κάθε ιδιοκτήτη, χωρίς να απαιτείται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας. Το πρόγραμμα θα αφορά συστήματα net metering, τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που του περισσεύει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα