Συντάξεις: Η απάτη (με παραδείγματα) για τις δήθεν αυξήσεις!

Έλεγε ψέματα η κυβέρνηση. Αποκαλυπτικά παραδείγματα

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει μια σειρά από σημαντικούς «κόφτες» στις αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς αυτό είχε ως συνέπεια είτε πολλοί να μην τις λάβουν καθόλου είτε τελικά να είναι πολύ μικρότερες του 7,75%, που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, λίγες μόνο μέρες μετά την καταβολή των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης «αναγκάστηκε» να προαναγγείλει μια νέα έκτακτη παροχή προς όσους έπεσαν θύματα των κριτηρίων και απέμειναν να αντιμετωπίσουν το θηριώδες κύμα της ακρίβειας με πενιχρά εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τους 2.600.000 συνταξιούχους σχεδόν οι μισοί -ποσοστό 44%- είτε δεν πήραν τίποτα είτε πήραν πολύ μικρά ποσά. Αυτούς θα έρθει τώρα να καλύψει η κυβέρνηση, όχι μέσω της κατάργησης των νόμων που ψαλιδίζουν τις αυξήσεις, αλλά μέσω μιας εφάπαξ παροχής που φυσικά δεν θα καλύψει τις απώλειες που είχαν.

Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», η μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που εφαρμόζεται κλιμακωτά για κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, έχει ως συνέπεια τα τελικά ποσά που είδαν οι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Σήμερα φέρνουμε στο φως νέες περιπτώσεις που καταδεικνύουν την απάτη που στήθηκε επί σειρά μηνών για τη δήθεν σημαντική ενίσχυση των συνταξιούχων και τελικά αποδείχθηκε… αέρας κοπανιστός.

  1. Συνταξιούχος πριν από τις 13/5/2016 (έναρξη νόμου Κατρούγκαλου – ν. 4387/16) έχει συντάξιμες αποδοχές 1.391 ευρώ (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη). Με την αύξηση 7,75% θα έπρεπε να λάβει αύξηση 107,80 ευρώ μεικτά. Αρα, το νέο ποσό της σύνταξής του θα έπρεπε να είναι 1.498,80 ευρώ μεικτά. Ο συγκεκριμένος έλαβε αύξηση 47 ευρώ καθαρά και ο λόγος είναι αφενός η αυξημένη φορολόγηση, με συνέπεια να γίνει πρόσθετη παρακράτηση στην πηγή, αφετέρου η εισφορά αλληλεγγύης, που όσο ήταν κάτω από 1.400 ευρώ ήταν μηδενική. Με την αύξηση, όμως, ανήλθε το ποσό του πάνω από τα 1.400 ευρώ, και έτσι επιβαρύνθηκε με 3% εισφορά αλληλεγγύης. Ως αποτέλεσμα έλαβε μόλις το 1/3 από τα ποσά που θα έπρεπε να εισπράξει ως αύξηση.
  2.  Συνταξιούχος μετά τις 13/5/2016 έχει συντάξιμες αποδοχές 1.902,61 ευρώ (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη). Με την αύξηση 7,75% έπρεπε να λάβει 147,45 ευρώ μεικτά. Αρα το νέο ποσό της σύνταξής του θα έπρεπε να είναι 2.050 ευρώ μεικτά. Ο συγκεκριμένος έλαβε αύξηση 52,64 ευρώ καθαρά. Αιτία είναι πάλι ο αυξημένος φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία για το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι 6% για ποσά έως 2.000 ευρώ και αυξάνεται στο 7% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ. Και στα δύο παραδείγματα υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση από τις εισφορές 6% υπέρ ασθενείας.
  3. Συνταξιούχος χηρείας πριν από τις 13/5/2016 έχει συντάξιμες αποδοχές 411 ευρώ καθαρά και δεν πήρε ούτε ένα ευρώ αύξηση. Κοινό στοιχείο και των τριών ανωτέρω παραδειγμάτων είναι ότι δεν υπήρχε προσωπική διαφορά για να λειτουργήσει ως «κόφτης» των αυξήσεων!
  4. Συνταξιούχος πριν από τις 13/5/2016 έχει συντάξιμες αποδοχές 1.030,97 ευρώ (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη). Ο συγκεκριμένος είχε προσωπική διαφορά 67,80 ευρώ και με την αύξηση κατά 7,75% θα έπρεπε να λάβει 77,32 ευρώ παραπάνω στη σύνταξή του. Λόγω προσωπικής διαφοράς πήρε αύξηση 9,52ευρώ.
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα