Εμπαιγμός με τις 120 δόσεις

Λειψή η ρύθμιση για οφειλές σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα «κλειδώσουν» οι νέες παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος και τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσουν τα νέα μέτρα στήριξης.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις από φορείς για γενικευμένη ρύθμιση οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις, κάτι που απορρίπτεται -επί του παρόντος, τουλάχιστον- από το υπουργείο Οικονομικών.

Αντίθετα, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκρίνεται η σκέψη για αναβίωση παλιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων, αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων. Στην πράξη δεν θα πρόκειται για νέες ρυθμίσεις, αλλά για μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τους προηγούμενους μήνες, με πολλαπλούς κόφτες για τους οφειλέτες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν υπερβεί τα 113 δισ. ευρώ και τα νέα χρέη από απλήρωτους φόρους υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι, για την επανένταξη των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα προβλέπεται «πέναλτι». Αυτό εξετάζεται να αφορά την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμισης. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα προστεθούν στο τέλος της νέας ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως στις παλαιότερες ρυθμίσεις οι οφειλέτες έπρεπε να καταβάλουν την πρώτη δόση εντός τριών ημερών από τη στιγμή που υπέβαλλαν την αίτηση. Με το νέο σύστημα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβληθεί πρώτα ένα κομμάτι της οφειλής που έχει «κοκκινίσει» και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», εξετάζεται το ενδεχόμενο οι οφειλέτες να πρέπει να έχουν καταβάλει όλες τις οφειλές τους εντός του 2023 και να μην έχουν καμία τρέχουσα οφειλή προς το Δημόσιο, πέραν εκείνων που είχαν τακτοποιήσει, αλλά για οποιονδήποτε λόγο έχασαν τη ρύθμιση.

Στο ΥΠΟΙΚ, λοιπόν, σκέφτονται να ενεργοποιήσουν εκ νέου δύο… γνώριμες ρυθμίσεις. Ειδικότερα:

1 Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας. Αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

2 Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων. Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Ετσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Στην αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί περισσότερα από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, πλην όμως στην πορεία αρκετοί την έχασαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρέη πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις).

Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα