Καταπατημένα: Το μεγάλο ξεπούλημα

Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν τα ακίνητα πάνω από 30ετία να τα εξαγοράσουν με έκπτωση 80%

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών».

Με το νομοσχέδιο δίνεται τη δυνατότητα πώλησης περίπου 70.000 καταπατημένων εκτάσεων, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, τουριστικά – βιομηχανικά – αγροτικά ακίνητα, αποθήκες), με εκπτώσεις έως 80%. Προϋπόθεση είναι να τα διαθέτουν για τουλάχιστον 30 χρόνια και να μπορούν να το αποδείξουν. Αξίζει να σημειωθεί πως το τίμημα θα μπορεί να καταβάλλεται είτε εφάπαξ, με πρόσθετη έκπτωση 10%, είτε σε 60 δόσεις των τουλάχιστον 100 ευρώ.

Εως 100 δόσεις

Η αξία του τίτλου κυριότητας θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου. Μάλιστα θα συσταθεί και ειδική επιτροπή, στην οποία κάθε ιδιώτης που έχει στην κατοχή του καταπατημένο δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή.

Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.Το σχέδιο νόμου προβλέπει και εκπτώσεις, οι οποίες θα υπολογίζονται με τα εξής δεδομένα:

• Το είδος του ακινήτου, αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή επαγγελματικό χώρο.

• Το χρονικό διάστημα της καταπάτησης.

• Την οικονομική κατάσταση του καταπατητή (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια).

Επίσης προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. πολύτεκνοι και ανάπηροι, και υπό την προϋπόθεση ότι στην καταπατημένη έκταση έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία ή -υπό προϋποθέσεις- επαγγελματική εγκατάσταση.

Μάλιστα, προβλέπει ότι ο καταπατητής θα μπορεί να καταβάλει το τίμημα σε δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αγγίζει ακόμα και τις 100, υπό προϋποθέσεις. Προβλέπονται ακόμα και εκπτώσεις σε όσους έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το τίμημα εφάπαξ ή σε ελάχιστες δόσεις.

Εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, αναγόμενοι αποκλειστικά σε ζητήματα: Εθνικής Αμυνας ή δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας ή άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης. Επιπλέον, εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:

– εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλλουν ρυμοτομία,

– εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση,

– βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας,

– εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα