«Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια βάσης στα στεγαστικά με κυμαινόμενο

Στον «πάγο» μπαίνουν τα επιτόκια βάσης σε Euribor και Libor για έναν χρόνο σε όσα στεγαστικά δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο.

Οι τράπεζες αποφάσισαν να «κλειδώσουν» τα επιτόκια ενός και τριών μηνών του Euribor, ενώ θα «παγώσει» και το Libor σε όσα δάνεια έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο, δίνοντας στήριξη στους ενήμερους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο…

Στόχος των τραπεζών είναι να μην υπάρξει νέα αύξηση των μηνιαίων δόσεων στα στεγαστικά δάνεια, καθώς, πέραν από την άνοδο στα επιτόκια που ανακοίνωσε προ εβδομάδων η ΕΚΤ, αναμένεται να υπάρξουν τουλάχιστον δύο νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Eυρωτράπεζα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο βάσης θα «παγώσει» από τις 30 Μαρτίου και για διάστημα 12 μηνών. Η απόφαση ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά την οποία αναλύθηκαν οι κίνδυνοι για τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων λόγω της εκτόξευσης των επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο έως σήμερα.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσει η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ένας δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ και αποπληρωμή στα 20 χρόνια πλήρωνε μηνιαία δόση 536 ευρώ και τώρα η μηνιαία δόση έχει ανέλθει στα 695 ευρώ. Αν το Εuribor τριμήνου αυξηθεί στο 3,5% μαζί με το περιθώριο (spread) που επιβάλουν οι τράπεζες, το τελικό επιτόκιο θα είναι 6% και η δόση του δανείου θα εκτοξευτεί στα 723 ευρώ.

Στην πράξη, ένας δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου θα έχει σταθερή δόση για 12 μήνες. Σε περίπτωση που τα επιτόκια αποκλιμακωθούν, τότε θα υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα κάτω, προς όφελος του δανειολήπτη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα