Πιο απλή η έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ

Περιορίζεται στη δεκαετία το όριο της δυνατότητας των δήμων για αναζήτηση και επιβολή οφειλών στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Λύση για τις παλιές οφειλές πολιτών προς δήμους σχετικά με αδήλωτες επιφάνειες ακινήτων και περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή κι αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τίθεται η δεκαετία ως απώτατο όριο της δυνατότητας των δήμων για την αναζήτηση και τη βεβαίωση οφειλών, και η πενταετία για τη βεβαίωση των προστίμων σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, με σκοπό τη σαφέστερη διατύπωση της τροποποιούμενης διάταξης και την αποφυγή παρανοήσεων σχετικά με την υποτιθέμενη δυνατότητα είσπραξης παραγεγραμμένων οφειλών.

«Αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους, αλλά όχι πέραν της δεκαετίας, και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των πέντε τελευταίων ετών» αναφέρει το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα. – Λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Με το άρθρο 6 τώρα απλουστεύεται περαιτέρω η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων ΤΑΠ. Συγκεκριμένα, εάν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, ο αιτών δεν απαιτείται να προσκομίζει βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ και την ημερομηνία διακοπής βεβαιώνει ο αρμόδιος υπάλληλος του δήμου που παραλαμβάνει την αίτηση έκδοσης της βεβαίωσης, βάσει των στοιχείων της σχετικής βάσης δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία ο οικείος δήμος έχει άμεση πρόσβαση.

Επιπλέον, για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου που μισθωνόταν προβλέπεται πλέον υποχρέωση των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης από τους ιδιοκτήτες της δήλωσης λύσης της τελευταίας μίσθωσης στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ.

Με άλλη διάταξη επιχειρούνται η ρύθμιση, με κανονιστική απόφαση δημοτικού συμβουλίου, των εκάστοτε τεχνικών προδιαγραφών και απαιτήσεων αποκατάστασης των τομών στους κοινόχρηστους χώρους, της διαδικασίας και του χρόνου τυχόν έκπτωσης της εγγυητικής επιστολής των αναδόχων των έργων, αλλά και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες, αποβλέποντας στην προστασία του δημόσιου χώρου, στην ορθή αποκατάσταση του οδοστρώματος και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, στην προστασία της ασφάλειας των δημοτών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα