Αναδρομικά (έως 7 ετών) σε 18.000 συνταξιούχους!

Αρχίζει να εφαρμόζεται σταδιακά η διάταξη που θέσπιζε προσαύξηση στις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 7 χρόνια από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016, για να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά η διάταξη που θέσπιζε προσαύξηση στις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση.

Ετσι, εκτός των αυξήσεων που φτάνουν μεσοσταθμικά τα 300 ευρώ μηνιαίως, κάποιοι από τους δικαιούχους έχουν λαμβάνειν αναδρομικά έως 83 μηνών, με τα ποσά να φτάνουν τα 38.000 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με πηγές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν ήδη εκδοθεί τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2.000 και 5.000 αποφάσεις, αντίστοιχα, ενώ ο προγραμματισμός ορίζει την έκδοση επιπλέον 9.000 αποφάσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο και άλλων 2.000 τον Ιούνιο. Ο ΕΦΚΑ εκτιμά ότι αυτός είναι και ο τελικός αριθμός των δικαιούχων, σαφώς μικρότερος των 80.000 ασφαλισμένων που εκτιμούσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Το ΕΝΔΙΣΥ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει το γεγονός ότι «επιτέλους ξεμπλόκαρε η παράλληλη ασφάλιση», προσθέτοντας ότι «ο ΕΦΚΑ φαίνεται πως ενεργοποίησε (επιτέλους) τον σχετικό λογισμικό και, αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία απονομής των οφειλομένων».

Σημειώνει, πάντως, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η εφαρμογή του νόμου στους συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου σχετικά με τον επανυπολογισμό από 1/1/2019 και εντεύθεν, «για το οποίο ήδη ο e-ΕΦΚΑ έχει παραδεχτεί στον εισαγγελέα ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται προσαύξηση στη σύνταξή τους σε ό,τι έχει σχέση με τον παράλληλο χρόνο που δεν έχει υπολογιστεί, ενώ οι εισφορές τους είναι πληρωμένες». Καλεί επίσης τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να ενημερώσει άμεσα τους ασφαλισμένους, αναλυτικά, για την έναρξη της διαδικασίας, και προσθέτει ότι πρέπει να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας, με βάση το αίτημα απονομής σύνταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ανήκουν στους τυχερούς θα πρέπει να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη στα οποία αντιστοιχούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά, αναλόγως του πότε υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, από το 2016 έως σήμερα, και στη συνέχεια τα ποσά θα φορολογηθούν, συνυπολογίζοντας τα συνολικά ετήσια εισοδήματα.

Παραδείγματα

• Συνταξιούχος του Δημοσίου, με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61 ευρώ τον μήνα μεικτά. Ο συγκεκριμένος περιμένει επί 81 μήνες να λάβει την προσαύξηση, επομένως τα αναδρομικά που δικαιούται είναι 38.767,41 ευρώ μεικτά.

• Συνταξιούχος του Δημοσίου, με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87 ευρώ τον μήνα μεικτά. Και αυτός έχει υποβάλει αίτηση πριν από 81 μήνες, επομένως τα αναδρομικά που δικαιούται ανέρχονται σε 30.121,47 ευρώ μεικτά.

Ποιoυς αφορά

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος 4387 του 2016 προέβλεπε σημαντική προσαύξηση για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση, αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ έως σήμερα, με συνέπεια γιατροί και μηχανικοί του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, δικαστικοί υπάλληλοι που ασφαλίζονταν παράλληλα στο Ταμείο Νομικών, ενώ έχουν λάβει το τμήμα εθνικής σύνταξης και το τμήμα ανταποδοτικής σύνταξης του φορέα μισθωτής απασχόλησης (Δημόσιο, ΙΚΑ-ΝΠΔΔ και ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) δεν έχουν λάβει την προσαύξηση σύνταξης που προβλέπεται για τον χρόνο ασφάλισης σε ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ.

Αντίστοιχα, χιλιάδες ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα, πρώην μισθωτοί που είχαν παράλληλα αυταπασχόληση με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, στο ΤΣΜΕΔΕ ή στο ΤΑΝΠΥ (Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων) έχουν λάβει μόνο το τμήμα του κύριου φορέα και αναμένουν για τη χορήγηση του ποσού της προσαύξησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα