Η Εφορία άρχισε τους συμψηφισμούς

Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ όπως και άλλες οφειλές φρέναραν τις άμεσες επιστροφές φόρου εισοδήματος στους φορολογουμένους

Σε επιστροφές φόρου εισοδήματος σε 20.000 φορολογουμένους προχώρησε η ΑΑΔΕ, μετά τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό που διενήργησε με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και διάφορες οφειλές που είχαν. Η Αρχή αποφάσισε να συμψηφίζονται κεντρικά, το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρώτο κεντρικό συμψηφισμό, το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος ήταν περίπου 5.000.000 ευρώ και συμψηφίστηκε με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή και με άλλες οφειλές των φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή φόρου ανέρχονται σε 201.918, εκ των οποίων 119.839 με πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν μοιραστεί μέχρι τώρα συνολικά το ποσό των 28.270.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει τα εξής: α) Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση. β) Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.

Οσοι συμψηφισμοί δεν μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. γ) Επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή. δ) Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι, 48 ημέρες πριν λήξει κανονικά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχουν υποβληθεί 1.080.412 δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 που αναμένεται να κατατεθούν φέτος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα