Έρχεται «Έλεγχος… live» από την Εφορία

Το νέο «όπλο» θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, με τους… Ράμπο να σκανάρουν σε πραγματικό χρόνο το προφίλ της επιχείρησης

Μπαράζ φοροελέγχων σε νησιά και τουριστικές περιοχές που αποτελούν εστίες φοροδιαφυγής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εγκαινιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το νέο ελεγκτικό «όπλο» θα είναι η νέα εφαρμογή «Ελεγχος Live», που θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, με τους εφοριακούς να έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν σε πραγματικό χρόνο το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης ή του επαγγελματία, τις αποδείξεις και τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί και, εφόσον βρεθεί παράβαση, θα έρχεται ηλεκτρονική ειδοποίηση με τους φόρους και τα πρόστιμα.

Για φέτος, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει σχεδόν 30.000 ελέγχους σε τουριστικές περιοχές, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν κυρίως οι κλάδοι εστίασης και διαμονής. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές της Εφορίας θα μπορούν με τη χρήση των tablets: να ελέγχουν επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets, θα είναι εφοδιασμένοι και με scanners χειρός, με τα οποία θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA, να διενεργούν «εξπρές» διασταυρώσεις στοιχείων και να εκδίδουν σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ. Εφόσον διαπιστωθεί πως έχουν κοπεί αποδείξεις ή παραστατικά, τότε θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα, που φτάνουν έως και «λουκέτα» μέχρι και για 10 ημέρες.

Συγκεκριμένα:

• Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν αντίστοιχα υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, σε περίπτωση που η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

• Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως της αξίας αυτών.

• Αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως της αξίας αυτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα