Τέλος τα μέτρα στήριξης για το ρεύμα

Με απόφαση της Κομισιόν μπαίνει «ταφόπλακα» στις επιδοτήσεις των φουσκωμένων λογαριασμών ενέργειας

Τέλος στα έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών για το ηλεκτρικό ρεύμα έβαλε η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κράτη-μέλη παρείχαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν συντρέχουν όμως πλέον λόγοι για την παράτασή τους. «Η επιτροπή δεν θα προτείνει παράταση αυτών των μέτρων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για τα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το υψηλό ενεργειακό κόστος (επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις), της επιβολής πλαφόν στα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (τεχνολογίες που παρήγαγαν υπερέσοδα λόγω της υψηλής τιμής φυσικού αερίου) και της εξοικονόμησης ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά 5%. Στην έκθεσή της επισημαίνει πως ύστερα από επανεξέταση των μέτρων βάσει των στοιχείων που παρείχαν 25 κράτη-μέλη, αλλά και των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έκτακτες αυτές παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να παραταθούν πέραν του Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εγκριθεί τελικά η παράταση του μηχανισμού των πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και των επιδοτήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, στην οποία προχώρησε μονομερώς η χώρα, με απόφαση που υπέγραψε λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του ο Κώστας Σκρέκας. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα πάντως, καθώς τα πορίσματα της έκθεσης της Κομισιόν θα υποβληθούν με τη μορφή προτάσεων προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να λάβουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα κράτη-μέλη.

Το σίγουρο είναι ότι ο επόμενος χειμώνας δεν θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, παρά μόνο σε πολύ φτωχά νοικοκυριά και μόνο αν οι τιμές της ενέργειας πάρουν πάλι την ανιούσα. Οπως αναφέρει η επιτροπή, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, αρχίζοντας με τα λιγότερα στοχευμένα. Εξηγεί ότι αν τον χειμώνα του 2024 χρειαστεί επέκταση των μέτρων λόγω νέας ενεργειακής κρίσης οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, εγκαταλείποντας τη λογική των γενικευμένων μέτρων και λαμβάνοντας μέτρα στήριξης μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πλέον μειωθεί σε λιγότερο από 80 ευρώ/MWh και οι τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο έχουν μειωθεί, αλλά και σταθεροποιηθεί, στον βαθμό που οι αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 θεωρούνται «λιγότερο πιθανό να συμβούν τον επερχόμενο χειμώνα». Σημειώνει, επίσης, ότι οι χώρες σεβάστηκαν σε γενικές γραμμές τον δεσμευτικό στόχο της μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμή – ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της πίεσης των τιμών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα