Αυξήσεις μισθών έως 10,5% στην εστίαση

Τι προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση για πάνω από 400.000 εργαζομένους. Οι νέες αμοιβές ανά ειδικότητα

Σημαντικές αυξήσεις, που φτάνουν αθροιστικά το 10,5%, περιλαμβάνει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζομένους στην εστίαση. Οι εισαγωγικοί μισθοί κυμαίνονται από 815 έως 1.017 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα, και εφόσον κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική θα καλύπτει συνολικά περισσότερους από 400.000 εργαζομένους σε όλη τη χώρα.

Αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζομένους σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, φαστ φουντ και άλλα. Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει ο επόμενος υπουργός Εργασίας να κινήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες πρακτικές του απερχόμενου Κωστή Χατζηδάκη, που είχε κρατήσει στο συρτάρι του επί έναν χρόνο την προηγούμενη σύμβαση.

Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ: α) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), εκ μέρους της εργατικής πλευράς, και β) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), γ) της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ) και δ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς. Από την 1η Ιουνίου 2023 οι μισθοί αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ την 1η Ιουνίου 2024 θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%.

Ετσι, με βάση την αύξηση 5,5%, οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

• Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.

• Για τον μάγειρα Α’ ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.

• Για τον μάγειρα Β’ και για τον μάγειρα Γ’ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.

• Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.

• Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.

• Οσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις, μέσω εταιριών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, «με τη σύμβαση διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης. Δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ωρο και, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση που υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία», ενώ επιπλέον διατηρούνται όλα τα επιδόματα (τριετίες) λόγω προϋπηρεσίας, επίδομα γάμου 10%, επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινό επίδομα και ταμειακό επίδομα. Για να καταστεί η σύμβαση υποχρεωτική για το σύνολο των 400.000 εργαζομένων στον κλάδο, θα πρέπει να συγκληθεί από τον υπουργό Εργασίας το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), που θα εξετάσει ότι πληρούνται οι προυποθέσεις του νόμου, δηλαδή ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις εκπροσωπούν το 51% του συνόλου των εργαζομένων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα