Ο Οκτώβριος φέρνει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Τι προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή για ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλαγή προμηθευτή και πρόωρη αποχώρηση από μια σύμβαση

Τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος θα τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών από την 1η Οκτωβρίου, οπότε καταργούνται τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν από πέρυσι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για τα σταθερά τιμολόγια, με ίδια τιμή προμήθειας καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος μιας σύμβασης, και τα κυμαινόμενα, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα μέτρα, που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έως τις 19 Ιουνίου, τον προσωρινό μηχανισμό τιμολόγησης θα αντικαταστήσουν κυμαινόμενα τιμολόγια, που θα συνδέονται απευθείας με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής ή θα εμπεριέχουν ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ όποιες αλλαγές στις συμβάσεις που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στους καταναλωτές με επιστολή από τον προμηθευτή τους.

Ειδικότερα, η Αρχή εισηγείται να έχουν οι καταναλωτές δικαίωμα ελεύθερης επιλογής προμηθευτή, τονίζοντας πως η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή θα γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Οι προμηθευτές δεν επιτρέπεται να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης στους τελικούς πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κυμαινόμενης τιμής πριν από τη λήξη της σύμβασης, με τη ΡΑΑΕΥ να ξεκαθαρίζει πως κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμής θεωρείται καταχρηστική.

Στην περίπτωση που, με τη λήξη των έκτακτων μέτρων, αναβιώσουν οι όροι των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονταν σε αναστολή χωρίς καμία αλλαγή, οι εταιρίες δεν οφείλουν να προβούν σε ενημέρωση των πελατών τους. Αν, όμως, αλλάξουν οι τιμολογιακοί ή άλλοι βασικοί όροι της σύμβασης οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώσουν με επιστολή τους πελάτες 60 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023.

Οσον αφορά τις τρεις κατηγορίες κυμαινόμενων τιμολογίων, η πρώτη περιλαμβάνει προγράμματα με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα. Η τιμή χρέωσης θα αφορά τον μήνα εφαρμογής και θα προκύπτει από μεθοδολογία βάσει δεικτών της χονδρεμπορικής αγοράς προηγούμενων μηνών, κατά βούληση κάθε προμηθευτή. Ουσιαστικά, στα προγράμματα αυτά η τιμή χρέωσης θα αλλάζει κάθε μήνα και θα στηρίζεται στη διακύμανση των χονδρεμπορικών τιμών προηγούμενων μηνών, που θα εκκαθαρίζονται την πρώτη μέρα του μήνα τιμολόγησης.

Η δεύτερη περιλαμβάνει προγράμματα με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής. Η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται το αργότερο έως και δύο μήνες μετά, και θα στηρίζεται κι αυτή στη διακύμανση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος που θα ισχύουν τους δύο επόμενους μήνες από τον μήνα εφαρμογής και θα εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα. Η τρίτη κατηγορία αφορά προγράμματα δυναμικής τιμολόγησης, που απευθύνονται μόνο σε όσους καταναλωτές διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα