Σήμα από Moody’s και S&P για αναβαθμίσεις

Οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης χαρακτηρίζουν πιστωτικά θετική την αυτοδυναμία της Ν.Δ., θεωρώντας ότι διασφαλίζει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές

Σήμα για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες δίνουν μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody’s και η Standard & Poor’s, βάζοντας θετικό πρόσημο στο εκλογικό αποτέλεσμα και στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Η Moody’s χαρακτηρίζει πιστωτικά θετική την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «ανοίγει τον δρόμο για ακόμα μία τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας».

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει ανοδικά, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και ακολουθηθεί η ίδια δημοσιονομική πολιτική. Διατηρεί, μάλιστα, τις προοπτικές για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, εκτιμώντας ότι «η Ελλάδα θα σημειώσει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης να μειώνεται κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% στο τέλος του 2022».

Τραπεζικός τομέας

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, «η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της τρέχουσας δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας». Η Standard & Poor’s από την πλευρά της τονίζει ότι η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας εξαλείφει τους κινδύνους για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια. Σημειώνει ότι «τα μεταρρυθμιστικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για την επόμενη απόφασή μας σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας», υπενθυμίζοντας ότι η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση για τη χώρα είναι στις 20 Οκτωβρίου.

«Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής. Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επιχειρηματικές επενδύσεις» σημειώνει η S&P.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα