Για Αύγουστο το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Πρώτη ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού με το νέο οικονομικό επιτελείο – Ποια μέτρα «κλείδωσαν» και για ποια αναζητούνται κονδύλια

«Κλείδωσε» το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Οικονομικών, στην πρώτη του επίσκεψη σε υπουργείο μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης: «Πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, που θα αποτυπώνονται οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε παρουσιάσει πριν από τις εκλογές και αφορούν το επόμενο έτος 2024. Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών. Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου».

Αβεβαιότητα φαίνεται πως επικρατεί προς το παρόν γύρω από την επέκταση του market pass, καθώς απαιτεί σημαντικό κονδύλι, που μένει να φανεί αν προκύπτει από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, καθώς στο οικονομικό επιτελείο σκέφτονται να δώσουν τα Χριστούγεννα ένα έκτακτο επίδομα προς τους ευάλωτους.

Επίσης, στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν θα βρίσκονται μια σειρά παρεμβάσεις που δεν χρειάζεται να ενταχθούν σε νομοσχέδιο, καθώς μπορούν να εφαρμοστούν και με υπουργικές αποφάσεις.

Αυτές οι παρεμβάσεις είναι η επέκταση στο «καλάθι του νοικοκυριού» και η επέκταση του πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, μέτρα που δεν έχουν οικονομικό αντίκτυπο στα δημόσια ταμεία, αλλά και η επέκταση έως το τέλος του 2023 της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουριστικό πακέτο. Ωστόσο, για το τελευταίο μέτρο θα χρησιμοποιηθούν 220.000.000 ευρώ από τον φετινό δημοσιονομικό χώρο.

Ολα αυτά συζητήθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τα στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου, με τον νέο «τσάρο» Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει: «Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό το πλαίσιο για το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και θα αφορά την εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. πριν από τις εκλογές.

Με τον τρόπο αυτόν απαντάμε και σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε πιστοί στον δρόμο που είχαμε ανοίξει να λέμε λίγα και να τα κάνουμε όλα». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Οι φοροελαφρύνσεις

Στο νέο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθούν φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν το 2024, όπως:

•Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Δηλαδή, για όσους έχουν ένα παιδί το νέο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί στα 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα, για ζευγάρι με δύο παιδιά στα 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα κ.ο.κ.

•Η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από το 2024, ωστόσο θα φανεί στους επαγγελματίες στις φορολογικές δηλώσεις του 2025, με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργησή του έως το 2027.

•Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

•Η νέα μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%, ένα μέτρο που θα συνδυαστεί από το νέο «κούρεμα» της προκαταβολής του φόρου, η οποία σήμερα κυμαίνεται από 55% έως 100%.

•Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και τις τελευταίες προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ακριβώς πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, όπως είναι το youth pass, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίσουν στα σπίτια τους.

Τεκμήρια διαβίωσης

Σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα, από τον Ιανουάριο του 2025 θα αρχίσει η μεσοσταθμική μείωση κατά 30% στα τεκμήρια διαβίωσης. Στην «τσιμπίδα» των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης πιάνονται κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, καθώς φορολογήθηκαν με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.ά., και όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα