Σήμα του Eurogroup για… σφιχτό ζωνάρι από το 2024

Επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και φέρνουν ακόμα πιο σφικτούς προϋπολογισμούς για τα κράτη-μέλη και κυρίως για εκείνα με υψηλό χρέος

Η επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια που είχαν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, φέρνει ακόμα πιο σφικτούς προϋπολογισμούς για τα κράτη-μέλη και κυρίως εκείνα με πολύ υψηλό χρέος, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.

Στο χθεσινό Eurogroup, το πρώτο στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δόθηκε ξανά το «σήμα» προς τα κράτη-μέλη να αρχίσουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων που προέκυψαν από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν αποσυρθεί τα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού τελείωσε η ενεργειακή κρίση.

«Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας, θα προσπαθήσουμε στην ευρωζώνη να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024» αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Στόχος του Eurogroup είναι να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη εν όψει της κατάρτισης των νέων προϋπολογισμών του 2024. Κι αυτό γιατί η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι για τις 16 Οκτωβρίου, όταν οι περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) θα πρέπει να υποβάλουν τα προσχέδια των νέων προϋπολογισμών τους στις αρχές Οκτωβρίου.

«Ενώ η εξυγίανση έχει ήδη ξεκινήσει, η επίδραση του επίμονου πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για τη μείωση των δεικτών ελλείμματος και χρέους με την πάροδο του χρόνου» σημειώνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup παρουσίασε τις προτεραιότητες της οικονομικής μας ατζέντας στους Ευρωπαίους ομολόγους του. «Κατέστησα σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο δυναμική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου Απριλίου, από το 2024 και μετά το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα