Εξι ημερομηνίες-ορόσημο για την οικονομία μας!

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει «εξετάσεις» έως το τέλος του έτους, οι οποίες θα κρίνουν τις παροχές

Στη ΔΕΘ είναι στραμμένο το βλέμμα της αγοράς και των πολιτών για το «καλάθι» των μέτρων που επίκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι παροχές που θα ανακοινωθούν είναι λιγοστές. Ο λόγος είναι ότι πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοσχέδιο με μια σειρά από παροχές και φοροελαφρύνσεις, και πλέον είναι λιγοστός ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. Ομως, το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζεται «μαζεμένο», καθώς για την κυβέρνηση προέχει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μπροστά του μια σειρά από ορόσημα μέχρι το τέλος του έτους, που θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας και, κατ’ επέκταση, τις νέες παροχές και φοροελαφρύνσεις.

6 Σεπτεμβρίου: Η αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα, καθώς η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία της ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του 2023. Εκτιμάται πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος σε σχέση με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για 1,8% και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3%.

8 Σεπτεμβρίου: Ξεκινά ο κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας με τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος είναι ένας από τους τέσσερις επιλέξιμους οίκους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο συγκεκριμένος οίκος διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές τις προοπτικές.

15 Σεπτεμβρίου: Λίγες ημέρες αργότερα ακολουθεί η αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια «έκπληξη» για τη χώρα μας.

2 Οκτωβρίου: Το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου και θα ενσωματώνει μέτρα δημοσιονομικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πακέτο περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το Youth Pass για τους νέους που ενηλικιώνονται και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Την ίδια ημέρα ξεκινά η τρίτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο, εν όψει της διαμόρφωσης των κανόνων του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που θα ενεργοποιηθούν το 2024, το βάρος της διαπραγμάτευσης πέφτει στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και στον ρυθμό μείωσης του χρέους.

20 Οκτωβρίου: Κρίσιμη ημέρα για την Ελλάδα πρέπει να θεωρείται η 20ή Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του οίκου Standard & Poor’s για τη χώρα μας. Οι αγορές «ποντάρουν» εδώ και καιρό σε αυτή την αξιολόγηση, εκτιμώντας πως θα είναι η ημέρα που η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Τέλος Νοεμβρίου: Μετά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του νέου Προϋπολογισμού. Εκτιμάται πως και φέτος θα είναι γραμμένο σχεδόν από την… αρχή σε σχέση με το προσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου, τόσο σε επίπεδο στόχων όσο και σε επίπεδο μέτρων και μεταρρυθμίσεων για το ερχόμενο έτος.

2 Δεκεμβρίου: Τελευταίο ορόσημο για τη χώρα μας αποτελεί η 2α Δεκεμβρίου. Εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα