Εφιάλτης! Πληρώνουμε «χρυσό» το γάλα

Σύμφωνα με έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού, οι Ελληνες το αγοράζουν σε σχεδόν διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Δεν έχει τέλος η ακρίβεια στη χώρα μας, που συνεχίζεται για σχεδόν 26 μήνες με «σπασμένα φρένα» και με την κυβέρνηση να επιχειρεί να την αναχαιτίσει με… ημίμετρα. Τρανή απόδειξη είναι η έκθεση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ερεύνησε τις τιμές του γάλακτος στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικά. Οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν το τρίτο ακριβότερο γάλα σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τις τιμές μέσα από το «καλάθι του νοικοκυριού» και τις εξαγγελίες πως όχι μόνο λειτούργησε, αλλά ήρθαν και μειώσεις, αποδεικνύεται πως στη χώρα μας πληρώνουμε το γάλα σε σχεδόν διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Aκριβότερο 128,6%

Συγκεκριμένα, το φτηνότερο φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά στην Ελλάδα, το οποίο κοστίζει 1,12 ευρώ/λίτρο, είναι ακριβότερο 128,6% σε σχέση με την Τσεχία (0,49 ευρώ/λίτρο), που είναι η φτηνότερη χώρα στην Ευρώπη. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για την κατηγορία «φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά» το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, στις 26/7/2023, σε 0,49 ευρώ η χαμηλότερη και σε 2,39 ευρώ η υψηλότερη, ενώ για την κατηγορία «φρέσκο αγελαδινό πλήρες γάλα» το εύρος τιμών διαμορφώθηκε σε 0,85 ευρώ η χαμηλότερη και σε 2,29 ευρώ η υψηλότερη.

Παρόλο που οι τιμές λιανικής του ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος στην Ευρώπη παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, γεγονός το οποίο εν μέρει δικαιολογείται από τη διαφορά στην ποιότητα, η συγκριτική παρουσίαση προσφέρει μια ένδειξη για τη δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθευτούν γάλα από τα σούπερ μάρκετ ανεξαρτήτως ποιότητας. Από την κατάταξη προκύπτει ότι η Ελλάδα (1,12 ευρώ) είναι η 3η ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (1,39 ευρώ) και τη Σουηδία (1,21 ευρώ) ως προς τη χαμηλότερη τιμή στο φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών. Ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την ίδια κατηγορία, η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22 ευρώ), μετά την Εσθονία (2,39 ευρώ).

Οσον αφορά την τιμή στο φρέσκο πλήρες αγελαδινό γάλα, η Ελλάδα (1,12 ευρώ) είναι η 7η ακριβότερη χώρα μετά τη Λιθουανία (1,45 ευρώ), τη Φινλανδία (1,35 ευρώ ), την Εσθονία (1,45 ευρώ), τη Σουηδία (1,21 ευρώ), τη Γαλλία (1,39 ευρώ) και την Αυστρία (1,09 ευρώ) σε επίπεδο χαμηλότερης τιμής. Ενώ, ως προς την υψηλότερη τιμή, η Ελλάδα είναι επίσης η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22 ευρώ), μετά τη Λιθουανία (2,25 ευρώ). Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών, σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο πλήρες γάλα είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα (13,2%) σε σύγκριση τόσο με την Εσθονία (25,7%) όσο και με τη Σουηδία (19,2%). Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών εντοπίζεται στην Πορτογαλία (27,9%), παρότι η τιμή του γάλακτος είναι 10η στην κατάταξη.

Το γάλα ήταν το επίδικο μείζονος κυβερνητικής κρίσης στο -όχι και τόσο μακρινό- 2014, όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προωθούσε ως μεγάλη μεταρρύθμιση τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, που υποτίθεται ότι θα μείωναν δραστικά τις τιμές. Αυτός που στο τέλος, δυστυχώς, δικαιώθηκε ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, που υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς οι τιμές του γάλακτος δεν μειώθηκαν ποτέ, παρά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα