Ερχονται ριζικές αλλαγές στο TAXIS

Δημιουργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ένας ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούμενο

Επειτα από σχεδόν 26 χρόνια λειτουργίας, έρχεται ολικό «λίφτινγκ» στο σύστημα TAXIS. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά άμεσα στην αναδιάρθρωση των συστημάτων TAXIS, το TAXISnet και το ελεγκτικό πρόγραμμα ELENXIS. Πρωταρχικοί στόχοι του φοροελεγκτικού μηχανισμού είναι η αυτοματοποίηση των φορολογικών ελέγχων και η περαιτέρω διευκόλυνση των συναλλαγών με την Εφορία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, θα δημιουργηθεί ένας ψηφιακός φάκελος για κάθε φορολογούμενο, στον οποίο θα καταγράφονται πιο αναλυτικά τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και θα δημιουργείται ένα προφίλ για καθέναν, με βάση τη συμπεριφορά του απέναντι στην Εφορία, όπως αν είναι συνεπής στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν έχει ληξιπρόθεσμα χρέη και πληρώνει έγκαιρα τους φόρους.

Ειδικότερα, οι δράσεις που δρομολογούνται είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

Μητρώο Φορολογουμένων, που θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες για φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα αποδίδει ΑΦΜ και Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ). Επίσης, θα διαχειρίζεται υποκαταστήματα, στοιχεία έναρξης και λήξης δραστηριοτήτων, οικογενειακή κατάσταση, σχέσεις μελών για μετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, εταιρικές σχέσεις κ.λπ.

Μητρώο Κινητών και Ακινήτων Στοιχείων Περιουσίας, όπου θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Βεβαίωση Φόρου και Πληρωμές, που θα διευκολύνει τις πληρωμές φόρων και τις επιστροφές ή τους συμψηφισμούς.

Λογιστική Εικόνα Φορολογουμένου, που θα περιλαμβάνει λειτουργικότητες τήρησης λογαριασμού για όλους τους φορολογουμένους. Παράλληλα, θα καταγράφει το σύνολο των κινήσεων και συναλλαγών για όλους τους τύπους φόρων και όλα τα συστήματα πληρωμών, αναφορικά με υποχρεώσεις, βεβαιώσεις, εισπράξεις, διακανονισμούς, πρόστιμα, προσαυξήσεις και συμψηφισμούς.

Γνωστοποιήσεις – Κοινοποιήσεις, Συμμόρφωση, Ανάθεση και Διαχείριση Υποθέσεων, που θα αφορούν την ανάθεση υποθέσεων για διεκπεραίωση από στελέχη σε όλη την επικράτεια.

Ανάλυση Κινδύνων, που θα περιλαμβάνει τη συγκρότηση προφίλ για διάφορες οντότητες. Τα προφίλ θα αρχικοποιηθούν και θα συντηρούνται αξιοποιώντας τις πιο κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους, αναλόγως τη περίπτωση και των προβλημάτων στα οποία επιδιώκεται λύση. Η λειτουργικότητα αυτή πρέπει να μπορεί να αξιοποιεί ανάλυση και μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των υποκειμένων και να αναγνωρίζει ομοιότητες.

Υποστήριξη Ελέγχων και Επιτόπιων Ελέγχων, που θα περιλαμβάνει τις λειτουργικότητες οι οποίες θα υποστηρίζουν τις ελεγκτικές εργασίες που θα πραγματοποιούνται στα ελεγκτικά κέντρα. Θα υποστηρίζεται με δύο εκδοχές, μία για απομακρυσμένο έλεγχο και μία για επιτόπιο έλεγχο στον χώρο του φορολογουμένου.

Δημιουργία Αναφορών και Διαμόρφωση Πολιτικών Συμμόρφωσης, που θα περιλαμβάνουν τη διαχείριση ρυθμίσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, με βάση ένα ενιαίο σύνολο κανόνων, και θα παρέχονται όλα τα μέσα στον φορολογούμενο για να παραμείνει στην πλευρά της οικειοθελούς συμμόρφωσης, ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα