Αυτοαπασχολούμενοι στο… απόσπασμα

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ειδικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυξήσεις στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Βαριά φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βάζει στο στόχαστρο τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ετοιμάζεται ειδικό νομοσχέδιο που θα φέρνει αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόκειται για ένα σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης περί φοροελαφρύνσεων.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες του Μαΐου η Ν.Δ. είχε επιτεθεί σφοδρά στον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για τις δηλώσεις του περί επαναφοράς του συντελεστή 20% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Τα στελέχη της Ν.Δ. είχαν εξαπολύσει μύδρους κατά του πρώην υπουργού και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της αγοράς εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα την καρατόμησή του από τα ψηφοδέλτια.

Για να δικαιολογήσουν τη φοροκαταιγίδα που έρχεται, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θέτουν ως επιχείρημα τα εισοδήματα που δηλώνουν οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, «πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, δηλαδή εισόδημα μικρότερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Τα σενάρια

Οι ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων θα είναι ριζικές και θα καλύπτουν τόσο την κλίμακα φορολογίας όσο και το καθεστώς των τεκμαρτών δαπανών. Σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα, σχεδιάζεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και είναι σήμερα στο 9%. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο συντελεστής να αυξηθεί ακόμη και στο 15%-20%, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Παράλληλα θα επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, προτείνεται να γίνει αναμόρφωση των διατάξεων για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε όσες περιπτώσεις κριθεί ότι δεν εξυπηρετούν παραγωγικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς να καταργηθούν. Δηλαδή θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη δραστηριότητα που ασκεί ο υπόχρεος.

Επιπλέον, για να αναγνωριστούν οι προς έκπτωση δαπάνες, θα πρέπει να έχουν περάσει μέσα από το MyDATA. Στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της αναγνώρισης των δαπανών που πληρώνονται με μετρητά και είναι αξίας έως 500 ευρώ. Δεν αποκλείεται να καταργηθεί πλήρως το όριο και να αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα