«Χαράτσι» 1.444 € σε 500.000 ελ. επαγγελματίες

Καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ίσο με το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού και έως τα 10.920 €

Αυξήσεις στη φορολογία για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βάζει ελάχιστο τεκμήριο στα ετήσια εισοδήματά τους. Στο εξής καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού ή στο ύψος των 10.920 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να φορολογήσει όσους ελεύθερους επαγγελματίες θεωρεί ότι «κρύβουν» τα πραγματικά τους εισοδήματα από την Εφορία και σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότερα και από των υπαλλήλων τους. «Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4% πληρώνει το 50% των φόρων από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Πρακτικά, το νέο πλαίσιο που φέρνει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, θα είναι αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο για 473.000 φορολογουμένους, για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή, ενώ για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το 76% των επαγγελματιών θα πληρώσει φόρο από 0 έως 3.000 ευρώ, ενώ το 24% θα καταβάλει φόρο πάνω από 3.000 ευρώ.

Σημείο αναφοράς του νέου συστήματος είναι ο κατώτατος μισθός. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των αυτοαπασχολουμένων μαζί με τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία δεν μπορεί να είναι μικρότερα από μια ελάχιστη αμοιβή, δηλαδή ότι από την εργασία δεν μπορεί να λαμβάνουν στην πράξη λιγότερα από τα 780 ευρώ του σημερινού κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, η ελάχιστη αμοιβή ενός ελεύθερου επαγγελματία δεν μπορεί να είναι μικρότερη: από τον βασικό μισθό, προσαυξημένου κατά 10% για κάθε τρία χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος, μετά τα τρία πρώτα έτη και από τον ετήσιο μισθό (έως 30.000 ευρώ) που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει στο προσωπικό του.

Η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με δύο τρόπους, σωρευτικά:

Α. Με ένα ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ.

Β. Με έναν συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ:

• 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων,

• 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων,

• 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγρότες και οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» εξαιρούνται από το ελάχιστο τεκμήριο που βάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Εφορία και η περίπτωση κατά την οποία ένας ελεύθερος επαγγελματίας αποδείξει (έπειτα από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων) ότι μια χρονιά έκανε… ταμείο λιγότερα από τα 10.920 ευρώ.


«Τυράκι» της κυβέρνησης η μείωση του τέλους επιτηδεύματος

Η κυβέρνηση συνέδεσε την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμηρίου στους ελεύθερους επαγγελματίες με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν κάθε χρόνο, ύψους 650 ευρώ.

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, «όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τους υπολοίπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%».

Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το Δημόσιο εισπράττει σήμερα από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και 378.000.000 ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος).

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874.000.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τα έσοδα αυξάνονται κατά 606.000.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα νέος αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, που είχε φόρο 270 ευρώ, θα συνεχίσει να καταβάλλει τον ίδιο φόρο, καθώς αποτελεί νέο επαγγελματία ο οποίος δεν χρειάζεται να έχει ελάχιστο τεκμήριο, ενώ δεν καταβάλλει για τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς του τέλος επιτηδεύματος.

Στον αντίποδα, ένας παλιός αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν εισόδημα 1.500 ευρώ είχε φόρο 135 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή πλήρωνε στην Εφορία συνολικά κάθε χρόνο 785 ευρώ. Με το νέο σύστημα η Εφορία θα θεωρεί ως εισόδημα 14.196 ευρώ και θα έχει αύξηση της επιβάρυνσης κατά 1.038 ευρώ.

Το νέο σύστημα, όμως, πλήττει κυρίως εκείνους που παρουσίαζαν ιδιαίτερα ή και μηδενικά εισοδήματα, έχοντας ταυτόχρονα υψηλούς τζίρους. Για παράδειγμα, αυτοαπασχολούμενος με δηλωθέν εισόδημα 7.000 ευρώ και 200.000 τζίρο κατέβαλλε φόρο 630 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος.

Με το νέο σύστημα ως εισόδημα θα θεωρηθούν 14.196 ευρώ και, επειδή έχει μεγάλο τζίρο, θα προσαυξηθεί το φορολογητέο εισόδημα κατά 70%, στα 24.133 ευρώ. Συνολικά, ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μια αύξηση στη φορολογική επιβάρυνση κατά 2.977 ευρώ.


Δείτε επίσης: Μπαίνει «φρένο» στη χρήση μετρητών

Δείτε επίσης: Αλλά έλεγαν προεκλογικά

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα