Μπαίνει «φρένο» στη χρήση μετρητών

Πλήρης απαγόρευση στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών

Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών προβλέπει το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη, οι παρεμβάσεις για να μπει «φρένο» στη χρήση χωρίζονται σε 4 άξονες:

-Απαγόρευση μετρητών στις αγορές ακινήτων. Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων με συνολικό τίμημα 27.740.709.425.71 ευρώ. Από αυτές, οι 42.613 εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά (συνολικό τίμημα: 462.493.710,3 ευρώ), ενώ σε 41.741 περιπτώσεις τίμημα 2.980.580.395.13 ευρώ εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά.

-Πρόστιμο για συναλλαγές με μετρητά. Το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, το οποίο σήμερα είναι 100 ευρώ, διαμορφώνεται στο εξής στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

-Καταβολή επιδομάτων σε χρεωστική κάρτα. Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει τη διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

-Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές συναλλαγές για προϊόντα με φόρο κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες, αλλά δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

Παράλληλα, προχωρούν κανονικά, χωρίς να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, οι υπόλοιπες παρεμβάσεις, καθώς δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση. Αφορούν μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024 και την επέκταση της υποχρέωσης κατοχής POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα