Αερολογίες Χατζηδάκη για την αύξηση φορολογίας!

Ο υπ. Οικονομίας επιτέθηκε με ανάρτησή του στην αντιπολίτευση, αντί να εξηγήσει ποια σχέση έχουν οι εξαγγελίες του με τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις

Τη στάση της αντιπολίτευσης να μη στηρίξει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καυτηριάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Θεωρούν δίκαιο το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνει το 50% των φόρων; Αν είναι, τελικά, υπέρ της φοροδιαφυγής, να μας το πουν ευθέως», αναρωτιέται ο κ. Χατζηδάκης.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η επιβολή φόρων (η κυβέρνηση διεμήνυε πως προχωρεί σε ελαφρύνσεις) είναι διαφορετικό από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών, αντί να απαντήσει στα θέματα που θέτει η αντιπολίτευση για το επίμαχο νομοσχέδιο, προχωρεί σε σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις που έχει συντάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου! Μάλιστα, από τις συνολικά 16 ερωτήσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι 10 αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες «κομμένες και ραμμένες» στις δικαιολογίες που προβάλλει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, προβάλλουν ως παράδειγμα όσα αντίστοιχα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία εφαρμόζεται καθεστώς κατ’ αποκοπή φορολόγησης – «regime forfettario» για όλους όσοι δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 65.000 ευρώ ετησίως. Στη Γαλλία, για αυτοαπασχολουμένους με κύκλο εργασιών έως 77.000 ευρώ ισχύει τεκμαρτός (κατά κατηγορία δραστηριότητας) συντελεστής δαπανών (μεταξύ 50% και 87%) που εφαρμόζεται στον κύκλο εργασιών. Το κέρδος που προκύπτει φορολογείται με την κλίμακα.

Ωστόσο, πρόκειται για φορολογικά συστήματα τελείως διαφορετικά απ’ αυτά που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιβάλλει φόρο 1.444 ευρώ ακόμα και σε έναν επαγγελματία που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν έχει καταφέρει να έχει έσοδα πάνω από το αφορολόγητο όριο. Μάλιστα, ο τρόπος υπολογισμού του αλγόριθμου που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο είναι χαοτικός, αφού μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει καταλάβει πώς προκύπτει η επιβάρυνση με βάση τον μισθό, τις δαπάνες, τα έτη λειτουργίας, τον αριθμό των εργαζομένων και τον ετήσιο τζίρο.

Όμως, αν κάποιος προχωρήσει σε μια δεύτερη ανάλυση των διατάξεων που έρχονται, εκείνοι που βγάζουν υψηλότερα εισοδήματα από το τεκμήριο που θέτει η κυβέρνηση θα δουν μειώσεις, αντίθετα ένας επαγγελματίας που η δουλειά του παρουσιάζει κάμψη και δηλώνει κάτω από 10.920 ευρώ θα πληρώσει και μεγαλύτερο φόρο, αλλά θα δει και μικρότερο «κούρεμα», της τάξεως του 25% (αντί για τη μείωση 50% για όσους δηλώσουν πάνω από το τεκμήριο), στο τέλος επιτηδεύματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα