Ακρίβεια: Το 90% έχει μειώσει βασικά αγαθά

Ερευνα της ΓΣΕΕ καταγράφει την απόγνωση των νοικοκυριών και διαψεύδει την ειδυλλιακή εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν τα κυβερνητικά στελέχη

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, λόγω της ολοένα αυξανόμενης ακρίβειας, αποτυπώνει έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η έρευνα της Alco διαψεύδει την ειδυλλιακή εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν τα κυβερνητικά στελέχη σε σχέση με την ακρίβεια, την επάρκεια των μισθών και τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, το 90% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. «Πολύ» απαντά το 18%, «Αρκετά» το 51% και «Λίγο» το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει «Καθόλου». Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.

Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου, το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% ο έλεγχος τιμών. Η επιλογή «Επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%)!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στον μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023, όχι όμως και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων με αμοιβές πάνω από αυτόν.

Το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών από τον Ιανουάριο του 2024 και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση «Δεν γνωρίζω» καταδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί στους εργαζομένους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης, το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο, ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω. Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του. Τέλος, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση. Και αυτό, τη στιγμή που σήμερα είναι ενεργές μόλις οκτώ Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, από 145 το 2011.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα