Τύφλα να ‘χει ο… Αϊνστάιν: Η γελοιότητα της εξίσωσης με την οποία κοροϊδεύουν τον κόσμο

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου σταματούν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών στα τιμολόγια του ρεύματος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το βάρος έχει πέσει επικοινωνιακά στο λεγόμενο «ειδικό πράσινο τιμολόγιο» που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος, για το οποίο ο ΥΠΕΝ υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, αλλά αποφεύγει να πει ότι θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών.

Ο λόγος είναι ότι, όπως αποκαλύφθηκε και από την υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες με τις υπογραφές του Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου, στην οποία εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες του πράσινου τιμολογίου, οι καταναλωτές θα είναι εντελώς απροστάτευτοι και οι εταιρίες-πάροχοι ρεύματος θα λειτουργούν με μηδενικό ρίσκο και σίγουρο κέρδος.

Το πλέον χαρακτηριστικό είναι πως «η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα». Αν μη τι άλλο, πρώτη φορά στα χρονικά το πάγιο δεν θα είναι… πάγιο, αλλά θα ονομάζεται πάγιο!

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης, σημειώνονται τα εξής:

• Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.

Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.

• Στον λογαριασμό ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα.

• Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους και να κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023 όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.

• Από την 1η Ιανουαρίου εισάγονται στους λογαριασμούς κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ (energycost.gr), ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων.

• Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο) θα μεταπέσουν αυτομάτως στο πράσινο τιμολόγιο. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους έως τις 31/1/2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδος τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.

Το πόσο σέβεται η κυβέρνηση τους πολίτες και προσπαθεί να τους προστατέψει από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ακόμη και από τους παρόχους ρεύματος, αποτυπώνεται εύγλωττα στο άρθρο 3 της υπουργικής απόφασης, στο οποίο καθορίζεται ο Μηχανισμός Διακύμανσης. Ετσι θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι σέβονται και υπηρετούν τους δύσμοιρους καταναλωτές, που θα πρέπει να έχουν προϋπηρεσία στη… NASA για να διαλέξουν τον φτηνότερο πάροχο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα